Screening kinderopvang ook voor uitzendkrachten

0

De screening van werknemers in de kinderopvang gaat gelden voor alle mensen die in de sector werkzaam zijn. Daardoor zullen naast de werknemers in loondienst ook uitzendkrachten, zzp’ers, vrijwilligers en stagiairs onder de loep worden genomen.

Dit schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Van werknemers in de kinderopvang die nu nog buiten het screeningssysteem vallen, bestaan op dit moment geen gegevensbestanden. Voor deze groep van ongeveer 35 duizend personen, geldt daarom een tweejaarlijkse VOG-plicht. De minister is voornemens om deze groep vanaf 2016 ook mee te nemen in de continue screening.

Sinds maart dit jaar worden werknemers in de kinderopvang continu gescreend. Dit heeft ertoe geleid dat zestig mensen niet meer in de kinderopvang mogen werken omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Via een database kijkt justitie of er een verandering heeft plaatsgevonden op strafbladen van medewerkers. Dat kwam 66 keer voor sinds maart. De meeste ‘hits’ zijn strafbare feiten gepleegd door huisgenoten van gastouders. In de meeste gevallen gaat het om geweld (28) of zedenzaken (13). Er zijn op dit moment nog zes meldingen in behandeling.

Volgens Asscher draagt de continue screening bij aan een veiligere omgeving en is daarmee noodzakelijk om de kwetsbare groep kinderen in de kinderopvang te beschermen, zo is te lezen in de brief.

Bron: ANP & Ministerie SZW

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer