Spanjaarden geworven voor werk in Nederlandse zorg

1

Er worden momenteel op grote schaal Spaanse werklozen geworven om in de Nederlandse zorg te komen werken.

Dat meldt NU.nl. ‘Je nettosalaris in Nederland zal waarschijnlijk hoger liggen dan je brutosalaris in Spanje. De ziektekostenverzekering en het sociale zekerheidssysteem zijn van hoog niveau. Je kan Nederlandse lessen volgen tegen een voordelige prijs aan de universiteit van Madrid.’ Met deze woorden worden Spanjaarden op de website van Trabajarenholanda gelokt naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

De Spanjaarden zijn niet de eerste buitenlanders die in Nederlandse zorginstellingen aan de slag gaan.Een woordvoerster van beroepsvereniging V&VN: ‘In sommige verzorgingshuizen werken Polen in de zomer. Nederlandse ziekenhuizen hebben in het verleden ook al Zuid-Afrikaanse en Indiase verpleegkundigen in laten vliegen om hier op de operatiekamer te komen werken’.

‘We willen de roosterproblemen niet bagatelliseren, want die zijn er echt, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan deze constructies’, stelt de woordvoerster vast. ‘Het taal- en cultuurverschil moet niet onderschat worden. De verpleegkunde is geen technisch vak, je werkt met mensen. Daarbij is taal en communicatie heel belangrijk. Ook zitten er ethische bezwaren aan. Je haalt goed opgeleide mensen weg uit hun eigen land, waar ze ook hard nodig zijn.’

In gesprek met nu.nl bevestigt Frank van Gool van Otto Workforce dat Nederlandse bedrijven in Spanje op zoek gaan naar technisch personeel. Vanwege de enorme werkloosheid zijn Spanjaarden bereid om een baan in ons land te accepteren.  ‘Vooral vaklieden in de techniek zijn gewild. Die zijn in Nederland nauwelijks meer te vinden’, aldus Van Gool.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Geenzorg(en) op

    Wat een onzin om mensen uit Spanje te halen, trap mensen uit de bijstand lekker in de zorg, hier is helemaal niks mis mee.

    Daarbij krijgt iedereen in de zorg een flutcontract waardoor ze meerder banen moeten nemen, en vervolgens zeuren dat er te weinig mensen zijn.

    Ze maken er zelf een probleem van.

Reageer