Zzp’ers zoeken psychische hulp

1

Toenemende financiële onzekerheid en stress zorgen ervoor dat zpp’ers steeds vaker professionele psychische hulp zoeken.

Dit blijkt uit onderzoek onder 7.500 deelnemers uitgevoerd door werksite.nl. Maar liefst 16,5 procent van de ZZP’ers is opzoek gegaan naar professionele coaching.

Een oorzaak is het terugvallen van de inkomsten van freelancers. De crisis zorgt voor steeds grotere financiële problemen. Deze situatie brengt twijfels en zorgen mee over de gekozen loopbaan. Tom Spitters, eigenaar van Werksite: ‘De druk op freelancers is flink toegenomen. Tarieven staan al langere tijd onder druk, de concurrentie is immers groot. Nieuwe opdrachten blijven door de crisis vaak uit. Stoppen als freelancer is ook lastig, want vaste banen liggen niet voor het oprapen.’

Van alle deelnemers is 15,8 procent dan ook op zoek naar vacatures. Slechts 2,3% heeft behoefte aan uitzendwerk. Freelancers proberen een vaste baan te vinden en zo een basisinkomen te genereren. In de praktijk valt dit niet mee. Een bijkomend nadeel is dat werkgevers minder snel een ex-freelancer in dienst nemen.

8,7 procent van zzp’ers geeft aan gebruik te willen maken van loopbaanbegeleiding. Tom Spitters: ‘Loopbaancoaching is van grote waarde. Het zorgt voor focus en zelfvertrouwen. Je leert denken in oplossingen. Dat is belangrijk om klanten te overtuigen en opdrachten binnen te halen. Het kennen van je kwaliteiten en ontwikkelen van je vaardigheden geeft rust en zorgt dat psychische klachten afnemen.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Voor alles is een specialist te vinden, als ik timmerwerk heb bel ik een timmerman en als een ondernemer ondersteuning heeft in persoonlijke begeleiding en/of ondersteuning bel een specialist, bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling. Door elkaar te ondersteunen en helpen is de kans groter dat iedereen verder komt. Ook als ZZPers – in communities, uit je netwerk , zoek elkaar op.

Reageer