Vermeld salarisindicatie in vacature voor 50 procent meer respons

0

Eerder al toonde onderzoek van de NBBU aan dat het vermelden van een concreet salaris in een vacaturetekst de respons aanzienlijk verhoogd. Dit wordt bevestigd door onderzoek van Nationale Vacaturebank, dat honderdduizenden vacatures liet analyseren. Voor maar liefst 83% van de werkzoekenden speelt deze informatie namelijk een doorslaggevende rol om voor een baan te kiezen. Hoe jonger de sollicitant, des te belangrijker het salaris is. Voor uitzendorganisaties dus een belangrijk gegeven.

Nationale Vacaturebank onderzocht ruim 360.000 vacatures uit 2022 en 2023 en dat geeft een duidelijk beeld. Een duidelijke salarisindicatie geeft maar liefst 51% meer respons dan vacatures zonder indicatie. Voor 83% van de werkzoekenden speelt het salaris dan ook een doorslaggevende rol. 43% geeft zelfs aan dat dit de belangrijkste factor is bij het kiezen van een baan.

Transparant over salaris

“Wil je meer reacties op een vacaturetekst, wees dan transparant over het salaris. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat meer bedrijven open zijn over het aangeboden salaris. Vandaar ook dat Nationale Vacaturebank vanaf dit jaar bij alle vacatures een schatting plaatst als dit niet gedeeld wordt door de werkgever”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank.

Check hier de gemiddelde salarissen voor de 50 meest voorkomende functies.

Verschillende titels, verschillende salarissen

Opvallend is verder dat er grote verschillen in salaris worden gevonden voor verschillende functietitels voor (ongeveer) dezelfde baan.

Docent, leerkracht of onderwijzer

 • Een docent krijgt gemiddeld € 4.475 aangeboden,
 • Een leerkracht ongeveer € 4.121,
 • Onderwijzers moeten het doen met een gemiddelde van € 2.973.

Daarbij wordt door de onderzoekers wel opgemerkt dat je de term onderwijzer niet vaak meer tegenkomt voor leerkrachten op een lagere of middelbare school. Deze functietitel zie je eigenlijk alleen nog voorbij komen bij vacatures voor het geven van zwemles.

Chauffeur, koerier of bezorger

 • De indicatie voor koeriers ligt rond de € 2.659,
 • Chauffeurs krijgen gemiddeld € 2.647 aangeboden,
 • Bezorgers kunnen uitgaan van ongeveer € 2.612 per maand.

Hier zijn de verschillen dus minder groot dan bij de onderwijskundige functies. Toch zit er wel verschil in.

Designer, ontwerper of vormgever

Bij vacatures voor ‘designers’ wordt gemiddeld een maandsalaris van € 4.284 vermeld, terwijl ‘ontwerpers’ gemiddeld maar € 3.888 aangeboden krijgen. ‘Vormgevers’ krijgen gemiddeld € 2.961 bruto maandsalaris geboden.

Laagste salaris voor orderpickers

Het laagste salaris wordt geboden voor de functie orderpicker. Voor deze magazijnfunctie wordt gemiddeld een salarisindicatie van € 2.271 gegeven.

Top 5 laagste salarisindicaties

 1. Orderpicker                  – € 2.271
 2. Verkoopmedewerker    – € 2.312
 3. Reachtruckchauffeur     – € 2.329
 4. Magazijnmedewerker    – € 2.341
 5. Productiemedewerker   – € 2.376

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer