Zzp’ers zoeken uitdaging

0

Het zoeken van een nieuwe uitdaging is voor zogenoemde nieuwe zzp’ers de belangrijkste reden om te kiezen voor een bestaan als zelfstandige. Zelf bepalen hoeveel en wanneer ze werken, is een andere belangrijke overweging van deze groep.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van onderzoek dat het samen met TNO eind vorig jaar uitvoerde.

Voor ‘klassieke’ zzp’ers zoals winkeliers en boeren en voor zelfstandigen met personeel zijn een nieuwe uitdaging en flexibele werktijden van minder belang. Zij zijn juist vaker als zelfstandigen begonnen omdat zij dat altijd al wilden.

Vaker dan andere zelfstandigen zijn nieuwe zzp’ers heel tevreden over de mogelijkheid in deeltijd te werken en de eigen werktijden te bepalen. Dat kan ook makkelijker met hun beroepen als adviseur, ict’er en bouwvakker. Klassieke zzp’ers hebben wat dat betreft minder mogelijkheden.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek Zelfstandigen Enquête Arbeid blijkt verder dat nieuwe zzp’ers in hun werk meer dan hun klassieke collega’s last hebben van onnodig overleg en vergaderen. Daarentegen hebben zij minder problemen met onnodige administratie.

Nieuwe zzp’ers worden wel relatief vaak belemmerd door files, vertragingen in het openbaar vervoer of andere vervoersproblemen. Dat hangt samen met de langere reistijd die zij vanwege de aard van hun werkzaamheden hebben.

 

(c) ANP 2013

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer