Cashflow versnellen? Factoring sleutel tot succes

0

Factoring is bij uitstek een goede oplossing voor bedrijven die actief zijn in de flexmarkt, stellen Arnold Nonnekes en Erik van der Linden. Zij zijn partnermanager en accountmanager bij Svea Finans, een bedrijf dat zich bezighoudt met factoring om de cashflow te versnellen van mkb-bedrijven. “Wij groeien mee met je bedrijf en zijn flexibeler dan banken.”

Arnold is als partnermanager bij Svea aanspreekpunt voor alle intermediairs die voor financieringen zakendoen met mkb-ondernemers. “Bij banken zijn veel adviseurs verdwenen en die rol is steeds meer overgenomen door onafhankelijke intermediairs. Met hen onderhoud ik het contact.” Erik is als accountmanager verantwoordelijk voor het beheer en de acquisitie van klanten, zowel via intermediairs als via het online kanaal. “Ik sluit klanten aan, onderhoud relaties door er regelmatig langs te gaan en blijf het aanspreekpunt.”

Voorfinancieren

Het van oorsprong Zweedse Svea is al ruim twintig jaar in Nederland actief en boekt inmiddels ruim een derde van de omzet in de uitzendbranche. Waarom is die sector zo geschikt voor factoring? “In feite verkoop je al je facturen aan ons en wij betalen jou binnen een dag, onder inhouding van een percentage”, legt Arnold uit. “Je hebt dus vrijwel direct je geld. Wij merken dat klanten meestal voor factoring kiezen in een groeifase. In de uitzendmarkt heb je te maken met tenders en als een partij voor jou kiest, ga je mensen werven. Als uitzender of detacheerder heb je met zo’n nieuwe opdrachtgever groei, maar het levert ook liquiditeitsproblemen op, want je moet de mensen die je gaat inzetten wel voorfinancieren.”
Want de mensen die je inzet, willen snel hun geld hebben, gaat Erik verder. “Ze willen niet eerst een of twee maanden wachten, maar je opdrachtgever hanteert doorgaans wel langere betaaltermijnen van 30 of 45 dagen. Terwijl jij wekelijks moet betalen. Daarmee heb je dus een liquiditeitsprobleem. Factoring is bij uitstek
geschikt om je cashflow te versnellen.”

De opdrachtgever staat centraal

Voor liquiditeit kun je ook aankloppen bij de bank, erkent Arnold. “Realiseer je alleen wel dat een bank met hele andere ogen naar een klant kijkt. Wij kijken vooral naar de opdrachtgever die moet betalen. Als wij die kredietwaardig vinden, kun je bij ons terecht. Als groeiend bedrijf loop je bij een financier al snel tegen een limiet aan, want die kijkt naar jóuw balans en niet die van de opdrachtgever. Wij kunnen als factoringbedrijf juist met je meegroeien.”

Arnold Nonnekes en Erik van der Linden: “Factoring en uitzenden vormen een goede combinatie.”

Dat factoring in een behoefte voorziet, blijkt wel uit de cijfers: vorig jaar groeide die markt met 30 procent. Dat komt doordat banken strenger zijn geworden, legt Erik uit. “Banken gaan alleen nog maar in zee met bedrijven die minimaal twee jaar bestaan, jaarcijfers hebben gedeponeerd en een behoorlijke omzet draaien. Factoringbedrijven zijn flexibeler. Banken kijken bijvoorbeeld ook naar het concentratierisico: een grote klant wordt nog weleens buiten de financiering gehouden. Bij ons maakt dat niet uit. Wij vragen jaarcijfers en debiteuren- en crediteurenlijsten op en kunnen op basis daarvan vaak al een besluit nemen.”
Bovendien krijg je op vorderingen of debiteuren vaak een bepaald maximumpercentage gefinancierd. “Dus als je al financiering krijgt, heb je soms alsnog een tekort. Wij financieren voor 100 procent”, zegt Arnold. Een kanttekening bij de 100 procent-financiering is verder dat Svea bij gesplitste facturen altijd het vrije deel van de factuur overneemt. “Dus niet het deel dat op de G-rekening moet worden overgemaakt”, licht Erik toe. “De opdrachtgever blijft immers verantwoordelijk voor de juiste afdrachten voor de loonbelasting.”

Snel betalen door geolied proces

Svea keert zelfs dezelfde dag al uit, mits je op werkdagen voor 12 uur de facturen instuurt. Deze razendsnelle betaling is te danken aan funding vanuit het Zweedse moederbedrijf. “Wij willen veiligstellen dat we onze klanten altijd kunnen uitbetalen”, zegt Erik. De snelheid van uitbetalen wordt daarnaast gegarandeerd door het gedigitaliseerde proces. “Wij hebben de IT in eigen hand, wat mede voor een geolied proces zorgt. En we zijn een relatief kleine organisatie die snel kan schakelen. Bij ons is nagenoeg iedereen bij het kernproces betrokken.”

Ruime limieten

Het is niet helemaal ‘the sky is the limit’, want ook Svea kent wel degelijk limieten. “Maar die zijn ruim”, zegt Erik. “Het bedrag van de factuur of het aantal facturen, dat maakt niet uit. Per opdrachtgever hebben we wel een limietbedrag dat we uiteraard zo willen vaststellen dat die toereikend is en blijft voor de klant. Heb je een grote supermarkt als klant, dan is die limiet dermate hoog dat je je daar echt geen zorgen over hoeft te maken. Maar op klantniveau hanteren wij geen limiet: de kredietwaardigheid van de debiteur is ook daar leidend.”

Deze wordt bepaald aan de hand van de waarderingen van bekende partijen, zoals Dun & Bradstreet. “Daar kijken we natuurlijk wel naar, want uiteindelijk nemen wij zelf het risico over op de facturen”, aldus Arnold.
En niet dat banken nodeloos moeilijk doen, nuanceert Arnold: “Hun regels moeten ook streng zijn, want banken hebben te maken met de internationale Basel-regels die eisen stellen. Ze zijn voorzichtig met uitzendbureaus omdat ze dan mogelijk klanten in de boeken hebben met onderdekking. En dat weegt zwaar in de bankenregels.”

3-in-1-oplossing

Svea berekent een percentage van het factuurbedrag als vergoeding en die ligt iets hoger dan wat banken rekenen, zegt Erik. “Tegen die tarieven kunnen wij niet op. Maar daar staat het voordeel tegenover dat wij met onze 3-in-1-oplossing: facturen direct betalen, het debiteurenbeheer doen én het kredietrisico overnemen. Wij kopen de factuur, dus die is uit de boeken bij onze klant. Hij kan dus gerust gaan slapen, omdat hij zeker weet dat er wordt betaald.”
De provisie ligt tussen de 2 en de 4 procent per factuur, geeft Erik aan. “Het hangt af van het volume dat je bij ons onderbrengt, de betalingstermijn en de kredietwaardigheid van de debiteuren.” Dat factoring en uitzenden een goede combinatie vormen, komt omdat er sprake is van een afgeronde prestatie, besluit Arnold. “Iemand die een week werkt,levert een urenbriefje in en wij weten vervolgens dat het bedrag precies klopt met het aantal uren. Er kan nooit discussiezijn over het bedrag. Daarom sluiten uitzenden en factoring zo goed op elkaar aan, en kunnen groeiende uitzenders eenvoudig door met ondernemen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Svea Finans.

Over Auteur

Reageer