De 5 belangrijkste competenties van een recruiter

0

De snelle veranderingen in de recruitmentmarkt eisen van de recruiter dat hij of zij én een generalist is én een specialist. De vier winnaars van de verkiezing Meest Invloedrijke Recruiter 2017 noemen vijf belangrijke competenties waarover de recruiter van nu moet beschikken.

Bas Westland, initiatiefnemer van de verkiezing Meest Invloedrijke Recruiter 2017, heeft de vier winnaars van deze prestigieuze verkiezing dit voorjaar uitgenodigd voor een rondetafelgesprek in het karakteristieke Huize Frankendael in Amsterdam. De jonge toprecruiters komen tot de volgende vijf belangrijkste competenties die voor een succesvolle recruiter onmisbaar zijn:

 1. Manusje-van-alles
  De functie van de recruiter verandert, die moet een steeds bredere focus hebben. Hij moet steeds meer disciplines binnen zijn of haar eigen vakgebied beheersen en hij of zij moet ook van alles weten van HR, feeling hebben met sales, kunnen denken als marketeer en op strategisch niveau mee kunnen praten. “Eigenlijk is de recruiter een manusje-van-alles die moet kunnen communiceren met alle specialisten”, stelt Alcides da Graça (senior recruitment business partner bij Shell).
  Tamara Rood (corporate recruiter CBS): ‘Wij moeten niet alleen met veel meer profielen voor kandidaten werken, wij moeten als recruiters zelf ook breder én gespecialiseerder zijn.” Jolien Heijnen (corporate recruiter Koninklijke BAM Groep) ziet daarnaast dat het sociale aspect belangrijker is dan ooit. “In het contact met de hiring managers en het management moet je als recruiter een goede relatie opbouwen. Daarvoor zijn sociale vaardigheden absoluut vereist.”
 2. Strategisch denkvermogen
  Om de adviesrol van de recruiter naar HR waar te kunnen maken moet de recuiter over een behoorlijk strategisch denkvermogen beschikken. Da Graça: “Je moet weten welke veranderingen er gaande zijn – waar staat de business over drie jaar? – en de capaciteitsvraag die daaruit volgt helder in kaart kunnen brengen.” Een toekomstvisie is nodig om als recruiter de specialisten intern te kunnen voeden met de juiste informatie.
  Opvallend is dat Caspar Kipp (managing consultant Personato) als bureaurecruiter het ook als zijn taak ziet om HR te helpen bij retentiemanagement. “Als je ziet dat kandidaten die je hebt aangeleverd steeds na een jaar weer de deur uit lopen bij je opdrachtgever, moet je hen wel adviseren de achterdeur beter dicht te houden.” Hoe je die achterdeur dichthoudt? Tamara Rood: “Door de input uit de exit gesprekken ook echt mee te nemen in de recruitmentstrategie.”
 3. Analytische vaardigheden
  Technologie stelt de recruiter in staat om snel de juiste kandidaten te vinden en te selecteren, maar dit vraagt ook om vaardigheden om diezelfde technologie goed te kunnen gebruiken. De recruiter moet niet alleen relevante data kunnen achterhalen, maar deze ook nog eens goed kunnen interpreteren. De moderne recruiter is dan ook geen pure alfa, maar iemand die ook feeling heeft met de bèta-kant van zijn of haar vakgebied.
 4. Competenties kandidaten herkennen
  De wereld verandert snel, de markt nog sneller en dat maakt kandidaten vinden voor nu en in de toekomst steeds moeilijker. “Bovendien gaan competenties tegenwoordig boven skills. Het kunnen aanpassen, leervermogen is belangrijker dan de harde cv-eisen als kennis en ervaring’, zegt Westland. Dat maakt het werk van de recruiter er niet gemakkelijker op, weet Rood. “Recruiters moeten achterhalen welke competenties er nodig zijn, nu en in de toekomst, en die competenties bij kandidaten kunnen herkennen. Dat is best lastig.”
 5. Luisteren
  Last but not least – de recruiter moet goed kunnen luisteren. Niet alleen oprecht geïnteresseerd zijn in kandidaten, maar ook doorgronden wat HR of de lijnmanager nou precies zoekt. En dat vertalen naar een heldere, concrete vacaturetekst, zonder mistig management jargon. Ook deze ‘demystificatie’ van vacatures is een taak van de recruiter.

 

MIR
De winnaars van de Meest Invloedrijke Recruiter 2017-verkiezing.

De winnaars van de Meest Invloedrijke Recruiter 2017-verkiezing (zie foto v.l.n.r.):
Jolien Heijnen (corporate recruiter Koninklijke BAM Groep), winnaar van de juryprijs en de publieksprijs in de categorie Recruitment Talent.
Caspar Kipp (managing consultant Personato), winnaar van de publieksprijs en winnaar in de categorie Agency Recruiter
Joris van den Beuken (chief recruitment officer Personato), winnaar van de MIR-verkiezing 2016.
Tamara Rood (corporate recruiter CBS), winnaar van de juryprijs en winnaar van de publieksprijs in de categorie Corporate Recruiter
Alcides da Graça (senior recruitment business partner bij Shell), winnaar van de publieksprijs in de categorie Interim.
Bas Westland, initiatiefnemer van de jaarlijkse verkiezing van Meest Invloedrijke Recruiter.

Dit zijn de drie trends in recruitment volgens de winnaars van de Meest Invloedrijke Recruiter 2017-verkiezing.

Lees ook: 6 tips voor recruiters

 

 

Over Auteur

Reageer