Het is zeker onzeker

0

Welkom in 2014! Ik wens iedereen het beste in deze onzekere tijden. Laatst las ik een artikel in het blad van de Vereniging Eigen Huis. De strekking: geen expert durft een voorspelling te doen over de toekomst van de woningmarkt, enkel het kabinetsbeleid biedt enige zekerheid over dit onderwerp. Waarop ik dacht: als het kabinetsbeleid de meest zekere factor is, dan heb je te maken met een echt onzeker onderwerp.

Maar het kan altijd nog onzekerder. De arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Er komt economische groei, maar waarschijnlijk komen er niet meer banen. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid vanwege de veranderende regelgeving vanuit het kabinet. Het wetsvoorstel van 29 november jl. moet immers nog door de Tweede Kamer. Er blijven dus vragen. Wanneer gaat de regeling voor transitievergoedingen werkelijk in? Komt er een aanzegtermijn? En hoe gaat die er dan uitzien? Hoe aantrekkelijk is het straks voor werkgevers om iemand aan te nemen? Het blijft koffiedik kijken. Opvallend is daarbij ook de naam van het voorstel: het wetsvoorstel werk-en-zekerheid.

Verantwoordelijke minister, Lodewijk Asscher, manifesteert zich als een ware hervormer van de arbeidsmarkt. En heus niet al zijn ideeën zijn slecht, maar omdat we van huis uit liever klagen over ‘de politiek’ dan juichen, benoem ik juist het nadeel klevend aan het voordeel. Het idee werk-naar-werk-begeleiding te stimuleren door middel van de toekenning van een transitievergoeding is nobel, maar zou zo maar eens –we weten het niet zeker- ook een lastenverzwaring kunnen vormen voor de werkgever. En daardoor een remmend effect hebben op de bereidheid zelf mensen aan te nemen. Hosanna dus voor uitzendland? Het zou kunnen, maar zoals gezegd: koffiedik kijken. Niets is zeker en wit is zwart als je het van de andere kant bekijkt.

Durft u wel een voorspelling te doen?

Deze blog is geschreven door Michiel Jonkers.

Als Operationeel Manager verbaast en verwondert hij zich nog dagelijks over de wereld van arbeidsbemiddeling, stoort hij zich aan het gebrek aan waardering voor de sector in de samenleving en blijft hij mede daarom scherp op de kwaliteit van de diensten die hij levert.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer