IPA monitort vooruitgang regelgeving arbeidsmigranten

0

Een grote groep arbeidsmigranten in Nederland heeft te maken met slechte werk- en woonomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat deze situatie verandert en arbeidsmigranten volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, ontwikkelt de overheid samen met andere partijen nieuw beleid en nieuwe wetgeving. Het Interdepartementale Project Arbeidsmigranten (IPA) monitort de implementatie van de maatregelen. De NBBU schrijft erover. 

In 2020 verscheen een rapport verschenen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Sanne Smit, een belangrijke pion binnen IPA, op de website van de NBBU: “Zij  hebben gekeken naar de situatie van arbeidsmigranten in Nederland en hebben een vijftigtal aanbevelingen gedaan in het rapport ‘Geen tweederangs burgers’ om de situatie van arbeidsmigranten in Nederland op het gebied van wonen en werken te verbeteren. Duidelijk is dat als je het hebt over arbeidsmigranten, het best wel gecompliceerd is en gaat over veel verschillende thema’s.”

Lees ook: Dit zijn de verzuimtrends onder arbeidsmigranten: tips voor uitzendbureaus

Interdepartementaal team

De overheid startte een interdepartementaal team dat gecoördineerd wordt vanuit SZW met daarin verschillende ministeries. SZW, JenV, BZK, VWS, EZK, LNV en de Nederlandse arbeidsinspectie worden in het IPA vertegenwoordigd. Smit: “IPA is verantwoordelijk voor het aanjagen dat de verschillende aanbevelingen die zijn gedaan ook daadwerkelijk uitgevoerd, geïmplementeerd en gemonitord worden. Wij doen dat vanuit IPA in nauwe samenwerking met verschillende partijen zoals sociale partners, gemeenten, provincies en andere organisaties want we moeten het samen doen.”

Inspiratie halen

Smit denkt dat er best wel wat bewustzijn is onder de werkgevers, onder de uitzenders. “We willen met z’n allen dat het goed gaat met de mensen die aan het werk zijn. En ik denk dat juist die leden van de NBBU het goed willen doen. Ze worden mijns inziens goed op de hoogte gesteld van wat er gebeurt in het veld; wat zit er aan te komen? Waar is de overheid mee bezig samen met eventueel gemeenten, provincies en de werkgeversorganisaties? Er is ook inspiratie te halen, doordat we praktijkvoorbeelden delen met hoe het werkt op bepaalde thema’s, zoals huisvesting. Arbeidsmigratieingoedebanen.nl is dus ook een platform voor informatie én inspiratie.”

Lees ook: Uitzendbureau betrapt op inzet van arbeidsmigranten met vervalste documenten

Belangrijkste maatregelen

Wat zijn de belangrijkste maatregelen die worden genomen om de positie van de arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren? “Het is niet één maatregel die de oplossing biedt. Het gaat juist om een samenhangend pakket. Wat wel een belangrijke aanbeveling is, is de Wtta, het Wetsvoorstel terbeschikkingstelling arbeidskrachten. Dat introduceert een toelatingsstelsel voor uitleners, dat natuurlijk de leden van de NBBU gaat raken, maar wat bedoeld is om de malafide partijen uit de markt te weren. Daarnaast zijn ook de aanbevelingen die gericht zijn op het creëren van meer, maar ook kwalitatief betere huisvesting van groot belang.”

Zorgplicht is gesneuveld

Daarop voortbordurend: wat vindt Smit ervan dat de zorgplicht is gesneuveld? “Belangrijk is dat werkgevers hun rol pakken, of er nu regelgeving is of niet. Registratie van deze doelgroep is van belang en werkgevers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door de mensen die bij ze werken te wijzen op het belang van registratie en ze de goede weg te wijzen om zich op de juiste manier te laten inschrijven. Werkgevers hoeven hier mijn inziens niet te wachten op regelgeving. Dus wij willen werkgevers vooral oproepen om hun verantwoordelijkheid te pakken op dit thema.”

Lees ook: Voorbereiding op Wtta: ‘Veel regels maar toch positief gevoel’

Work in NL-project

Smit noemt ook het Work in NL-project, afgekort WIN-project.  “Daarbij zorgen we ervoor dat in alle arbeidsmarktregio’s in Nederland goede ondersteuning geboden gaat worden. Juist om te zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen voor informatie en extra hulp. Er zijn al meerdere punten in het land die begonnen zijn, bijvoorbeeld in Brabant. Sinds mei is ook het Juridisch Loket bezig om zich in bepaalde regio’s speciaal te richten op deze doelgroep, om ze te helpen met extra juridische ondersteuning. Het is van groot belang om die mensen te kunnen helpen zodat ze niet van kastje naar muur worden gestuurd, maar dat er gewoon een plek is waar zij geholpen kunnen worden.”

Over Auteur

Ronald Bruins is hoofdredacteur van Flexmarkt.

Reageren is niet mogelijk.