ABN AMRO: “Mensen met beperking vormen onbeperkt potentieel voor flexibele werkgevers”

0

Ruim de helft van alle Nederlanders kampt met een chronische aandoening, oftewel een ‘beperking’. Zij hebben minder vaak een baan dan mensen zonder beperking. Ongeveer 600.000 mensen staan hierdoor onnodig langs de zijlijn, constateert ABN AMRO.

Mensen met een beperking hebben minder kans op een baan. Van de ruim 6 miljoen 15 tot 65 jarigen met een beperking in Nederland werkt 72 procent, zo blijkt uit berekeningen van ABN AMRO op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl 82 procent van de 5 miljoen mensen zonder beperking werkt. “Als de baankansen van mensen met een beperking op gelijke hoogte komen als die van mensen zonder beperking dan kunnen werkgevers over 600.000 extra werknemers beschikken. Een aantal dat ruim voldoende is om het huidige record aan openstaande vacatures voor de Nederlandse economie in een klap te vervullen.”

Lees ook: Mijlpaal voor USG Restart: al duizend mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gedetacheerd

Vaker kampen met chronische aandoening

Het potentieel neemt komende jaren verder toe omdat de werkende bevolking ouder wordt. Ouderen krijgen vaker te kampen met een chronische aandoening. Deze oudere werknemers zijn hard nodig, zo blijkt uit een eerder rapport ‘Grijs potentieel’ van ABN AMRO. “De ervaring die wordt opgedaan bij het inzetten van mensen met een beperking kan ook gebruikt worden voor ouder personeel dat iets overkomt.”

Aanpassingen in werkomgeving

Het in dienst nemen van werknemers met een beperking vraagt om aanpassingen in werkzaamheden en in de werkomgeving en vereist extra inzet van collega’s en externe begeleiding, stelt ABN AMRO. “Zulke veranderingen kosten tijd en geld. Met de juiste inzet en begeleiding betalen de veranderingen zich uit in meer personeel, betrokken medewerkers, meer creativiteit en groter werkgeluk.”

Vooral lichamelijke aandoeningen

Ongeveer zes op de tien Nederlanders heeft een chronische aandoening, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral lichamelijke aandoeningen komen veel voor, zoals luchtwegproblemen en gewrichtsslijtage. Andere langdurige beperkingen zijn zintuigelijk of psychisch van aard, zoals depressies of angststoornissen. Aan de hand van de Nivel Zorgregistraties, waarin een deel van de huisartsen medische gegevens van hun patiënten vastlegt, heeft het CBS berekent hoeveel Nederlanders te maken hebben met een chronische aandoening.

Lees ook: RGF Staffing lanceert programma voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Iets minder dan de helft een beperking

Mensen krijgen vaker te maken met een chronische aandoening naarmate ze ouder worden, stelt ABN AMRO. “Van de mensen tot 45 jaar heeft iets minder dan de helft een beperking, en daarna neemt het aantal flink toe. Na het passeren van de 65 jaar kampt maar liefst negen op de tien Nederlanders met een beperking. Dit komt voornamelijk omdat het lichaam op oudere leeftijd achteruit gaat. Het aantal mensen met een psychische beperking neemt minder toe naarmate mensen ouder worden, ondanks dat meer mensen met dementie te maken krijgen.”

Eerder met pensioen

De arbeidsparticipatie van mensen met een beperking is lager dan die van mensen zonder beperking. Bovendien neemt volgens ABN AMRO de participatie voor mensen met een beperking sterk af naarmate ze ouder worden. Tussen de 15 en 45 jaar werkt 82 procent van de mensen zonder beperking, tegenover 74 procent van de mensen met een beperking. In de leeftijdsgroep van 45 tot 75 jaar werkt nog steeds 82 procent van de mensen zonder beperking, terwijl van de mensen met een beperking maar 52 procent werkt. Dit komt doordat een groot deel van de mensen tussen de 65 en 75 jaar een beperking heeft en daarom eerder met pensioen gaan.

Lees ook: Is open hiring geschikt voor de uitzendbranche?

Openstaande vacatures vervullen

Als van de mensen met een beperking eveneens 82 procent zou werken, gaan 1,7 miljoen extra mensen aan het werk, becijfert de bank. “Echter, in dit aantal zitten veel ouderen van 65 tot 75 jaar. Zonder deze leeftijdsgroep bedraagt de participatie van mensen tussen de 15 en 65 jaar met een beperking 72 procent en komt het potentieel bij een participatie van 82 procent op 600.000 uit. Waarschijnlijk kan niet verwacht worden dat de participatie van mensen met een beperking even hoog wordt als die van mensen zonder beperking. Maar zelfs als een derde van het potentieel geen geschikte werkplek kan vinden, is de resterende 400.000 voldoende om alle openstaande vacatures in Nederland te vervullen.”

Over Auteur

Ronald Bruins is hoofdredacteur van Flexmarkt.

Reageer