Danielle Kleyheeg (i4talent) over ‘de apen en beren op de weg’

0

Danielle Kleyheeg, staat al 13 jaar aan het hoofd van het Haagse detacheringsbureau i4talent, dat is gespecialiseerd in finance en data professionals. In haar meest recente blog spreekt zij openhartig over de verandering waar zij als ondernemer altijd naar streeft én over de angst die daarmee gepaard gaat.

“Als ik erover nadenk hebben we voor 2019 best wel veel op het programma staan voor i4talent. Er komt – weer – een nieuwe unit bij. Een andere aftakking van i4talent gaan we opnieuw in de markt zetten. We staan voor een grote uitbreiding van het aantal medewerkers. We hebben grote plannen met een goed doel. En, niet het minst onbelangrijk, we gaan verhuizen. Hoeveel vernieuwing wil je hebben?

Verandering is leuk vind ik. Hoe meer hoe liever. Maar verandering jaagt veel mensen ook schrik aan. Mensen staan niet te springen om vernieuwing te omarmen. Dat klinkt negatiever dan het is. Vroeger heb ik het boek “De Stam van de Holenbeer” letterlijk verslonden. Het gaat over een meisje in de oertijd dat werd aangevallen door een leeuw en door een stam neanderthalers werd opgevoed. In die tijd hebben mensen hun angstgevoel ontwikkeld, weet ik uit dat boek. Die angst zorgde er in de oertijd voor dat mensen zich bewust waren van gevaar. Er kan immers zomaar ergens een leeuw opduiken vanachter een paar bosjes.

Nou is de laatste keer dat ik ergens een leeuw ben tegengekomen alweer heel lang terug. En die zat nog achter een vrij stevig hek ook. Maar dat bang zijn zit er honderden generaties later nog steeds in. Maar goed ook. Als we niet een beetje schrik zouden hebben voor veranderingen, storten we ons roekeloos in het ene na het andere avontuur. Zijn wij bij i4talent dan zulke thrill seekers, dat we aan het begin van het jaar al zoveel veranderingen plannen? Integendeel. Als ondernemer heb ik ook m’n angsten gehad.

Bang dat klanten niet begrijpen dat een professionele detacheerder gek doet in z’n communicatie. Bang dat je afscheid van mensen moet nemen, terwijl je die nog niet zo lang geleden met plezier binnenhaalde.  Bang om de leiding voor cruciale onderdelen van je bedrijf uit handen te geven. Bang dat je te snel groeit. Bang dat je te langzaam groeit. Wat dat betreft ben ik niet anders dan ieder ander. Met als enige verschil dat ik die angst nodig heb als een soort legale doping. Net zoals ik als klein meisje onderweg naar school zomaar over een slootje móest springen, omdat de weg ernaartoe anders té voorspelbaar werd. (Spoiler alert: het ging niet altijd goed.)

Aan angsten ontkom je niet als ondernemer. Als je de angst kwijt bent dat je niet groeit, komt er wel weer een andere voor terug: dat er ineens wel heel veel families voor hun inkomen van jouw onderneming afhankelijk zijn. Daarom spring ik ook niet meer over de eerste de beste denkbeeldige sloot, zakelijk gezien. Ik kan het wel doen, maar er moeten ook nog enkele tientallen collega’s achteraan komen. Ik hou van verandering, maar niet tot elke prijs. Wat ik geleerd heb in al die jaren aan het roer van i4talent is om er de juiste balans in aan te brengen. En om mijn team te betrekken bij de zoveelste verandering, als ik al een kleine aarzeling bij mezelf bespeur. Deelt de rest die twijfel, dan gaat het niet door. Punt uit. Maar ben ik zelf enthousiast, dan wordt tóch dat grote kind in mij weer wakker dat zo nodig die grens moet opzoeken en eventjes geen angst kent.

Ach, het gaat al 13 (!) jaar goed op deze manier…”

Bron: i4talent

Noot van de redactie: Danielle Kleyheeg (i4talent) behoort tot de 100 succesvolste Nederlandse zakenvrouwen volgens netwerkorganisatie TheNextWomen.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer