Meer starters in 2013

0

Vorig jaar zijn in Nederland ruim 150.000 personen een onderneming gestart. Dit is een toename van 13 procent ten opzichte van 2012.

Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel. Het aantal starters binnen de dienstensector blijft onverminderd hoog met 63 procent. De bouwsector is goed voor 9 procent van de starters. Vijf jaar geleden lag het aandeel in deze sector nog op 20 procent.

Minder vrouwen
Het aandeel vrouwen onder starters is iets afgenomen, terwijl dit een aantal jaren stabiel was. Inmiddels is een derde van de startende ondernemers vrouw. De gemiddelde leeftijd van mensen die een bedrijfje beginnen is 38 jaar.

Veel ZZP’ers
De meeste starters (94 procent) zijn zelfstandigen zonder personeel (zzp’er). Door de economische crisis zijn meer mensen een eigen bedrijf begonnen. Bouwvakkers gaan bijvoorbeeld massaal als zzp’er aan de slag na een faillissement van grote bouwbedrijven.

Onder de buitenlandse starters is het aantal van oorsprong Turkse en Marokkaanse starters het opvallendst. Spectaculair is de grote procentuele stijging (74 procent) van Chinezen.

Aantal faillissementen blijft gelijk
Kredietverzekeraar Euler Hermes verwacht op basis van eigen onderzoek dat het aantal faillissementen in 2014 zal stabiliseren. Dit jaar zullen er volgens Euler Hermes circa 9500 bedrijven failliet gaan in Nederland, ongeveer evenveel als vorig jaar. Daarmee is voor het eerst sprake van stabilisatie sinds het uitbreken van de crisis in 2008.
In 2013 nam het aantal faillissementen nog fors toe, met 10 procent. In 2012 was de toename zelfs 21 procent. Dat er dit jaar niet nog meer bedrijven over de kop gaan, komt volgens Euler Hermes vooral door de groei van de export in Europa. Maar door de achterblijvende binnenlandse vraag krijgen vooral bedrijven in de bouw, dienstensector en handel het opnieuw zwaar dit jaar.


Lees ook:

 

ANP

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer