Er is de ophef ontstaan over de gevolgen van de nieuwe payrollwet na publicatie van columns in Flexnieuws. Julius Kousbroek, directeur WePayPeople, noemt de columns ‘tendentieus en voorbarig’.
Dat stelt Kousbroek in een persbericht in reactie op de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de columns in Flexnieuws.
Nieuwe payrollwet
In de column op Flexnieuws.nl staat onder meer te lezen dat de nieuwe payrollwet ‘een drama voor payrollers’ wordt. Als, zoals de advocaten die de columns schreven verwachten, payrollorganisaties een allocatiefunctie moeten hebben om nog langer uitzend-cao’s en andere voordelen van uitzenders te houden, dan wordt volgens hen de payrollbranche ‘een slagveld’.
Ook schrijven zij dat de nieuwe payrollwet ‘in één klap het bestaansrecht voor een groot deel van de Nederlandse payrollorganisaties wegvaagt.’ Als payrollbedrijven niet meer de faciliteiten van een ‘uitzender’ hebben, zou voor hen onder meer het beperkte ketenmodel van tijdelijke arbeidsovereenkomsten gelden die voor gewone werkgevers ook geldt.
(lees ook Payrollbranche wordt slagveld (2))
Arbeidsvoorwaarden gelijktrekken
Volgens een aangenomen motie in 2014 van oud-Kamerlid Hamer (PvdA) moet de regering de arbeidsvoorwaarden van payrollkrachten en ‘gewone’ werknemers gelijktrekken. Daarop komt minister van Sociale Zaken Asscher met een wetsvoorstel. Dat (geheime) wetsvoorstel over payrolling ligt ter advies bij de Raad van State, waarna de Tweede en Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel moeten buigen. ‘Het is dus helemaal geen uitgemaakte zaak’, stelt Kousbroek.
Definitieve wetsvoorstel afwachten
Kousbroek erkent dat hij ‘signalen heeft ontvangen dat het wetsvoorstel zowel uitzenders als payrollers kan raken’. ‘Maar een risico is nog geen slagveld.’ Volgens Kousbroek doen belanghebbenden er goed aan het definitieve wetsvoorstel af te wachten. ‘Voor volgend jaar zomer zal er een aantal zaken duidelijk zijn die (…) aangeven welke kant onze branche opgaat’, zo relativeert Kousbroek.
Wel krijgt Kousbroek gemengde signalen van Asscher over hoe hij tegen payrolling aankijkt. Kousbroek roept Asscher op in dialoog te gaan met payrollondernemingen.
Lees ook: