Recruiter, ga buiten de gebaande paden

0

Iemand die een andere baan zoekt, kan overal terecht. Toch houden bedrijven vaak heel strak vast aan hun eis van een schaap met vijf poten en hun ‘oude’ salarishuis.  Franziska Szabó (PA Online) schrijft in haar column voor Flexmarkt dat het hoog tijd is voor recruiters om ruimte te laten voor onderhandelingen met de kandidaat.

‘Momenteel zijn recruiters, intercedenten en sourcers, zoals dat tegenwoordig heet, niet aan te slepen. Of zij nou in dienst bij de organisaties komen of als ZZP’ers werken, ze zijn zeer gewild. Als je de balans bekijkt tussen het aantal vacatures en het aantal beschikbare kandidaten, is dat nogal logisch.
Wat mij echter verbaast is het feit dat er organisaties zijn die nog steeds heel strak vasthouden aan hun eis voor een schaap met vijf poten en hun ‘oude’ salarishuis. Hierdoor is het vinden van het gewenste personeel nog lastiger. Aan de andere kant zijn er zelfs horecagelegenheden die een auto in het vooruitzicht stellen als je bij hun komt werken.

Hoe dan ook, mensen op zoek naar een baan of ander werk hebben het nu voor het zeggen. Zij kunnen en zullen vragen om hogere lonen en (nog) betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Een onderzoek stelde pas geleden dat 70% van de werknemers overwegen een andere baan te zoeken. Dat betekent dat 70% van de werkende bevolking nu ook dúrft over te stappen naar een andere baan. Het betekent ook dat de eerdergenoemde recruiters meer kansen hebben om mensen te werven, te overtuigen en te bewegen over te stappen.

Bekeken vanuit mijn eigen perspectief, klopt het helemaal. Hoewel ik al jaren mijn eigen bedrijf heb, goede tijden en crisistijden heb meegemaakt, is de huidige tijd verbazingwekkend. Na ruim twee jaar corona waarbij flexwerken de modus werd en bedrijven veel mensen moesten laten gaan, is het tekort aan arbeidskrachten in alle segmenten en rollen gigantisch. Voor onze branche is het een uitkomst! Eerlijk is eerlijk, zelfs in vergelijking met de goede tijden heb ik het nog nooit zó druk gehad. Heerlijk!

Nog even terugkomend op de eisen en wensen met betrekking tot het werven van nieuw personeel. Hoe kun je voorkomen dat een gewenste kandidaat voor een andere organisatie kiest? Laat ruimte voor onderhandeling! Natuurlijk hoef je als organisatie een professional niet alles te bieden wat hij of zij vraagt. Maar laat wel alsjeblieft ruimte voor onderhandeling. Je wilt toch een goede nieuwe medewerker? Dan zul je moeten onderhandelen. In deze tijd is het niet meer mogelijk om alleen maar strak vast te houden aan ‘dat doen wij altijd zo’. Het zou toch zonde zijn als die gewenste kandidaat voor een andere organisatie kiest omdat daar wel te onderhandelen valt. Want geloof me, dat is de trend. Wat zou je zelf doen?

Is er nog arbeidspotentieel? Jazeker, althans dat is mijn mening. Nogmaals, het is zoeken. En zoeken betekent vinden. Al die recruiters helpen mee. Zijn er echt niet in te vullen functies? Heb je wel buiten de gebaande paden gekeken? Echt? Ook bij de mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt om wat voor reden dan ook? Nederland telt zo’n 17,5 miljoen mensen, waarvan een groot deel werkt of kan en wil werken. Er zijn mogelijkheden. Daar ben ik van overtuigd. Maar je moet nu buiten de gebaande paden denken en zoeken, of laten zoeken. Succes!’

 

flexeventFleXevent 21 juni a.s.

Groeien met jouw flexbedrijf in deze turbulente tijd? Op het komende FleXevent presenteren we de nieuwste inzichten in de belangrijkste uitdagingen en kansen in onze markt en maatschappij, bespreken we de grote mogelijkheden van recruitment 4.0 en – voor het eerst– zoomen we in op de geheimen van flexbureaus die de afgelopen jaren uitzonderlijk hard zijn gegroeid.
Bekijk het interessante programma van het FleXevent op 21 juni a.s. in Houten en meld je aan!

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer