Zowel VIA als SKIA zitten na interne ruzie zonder directeur

4

Een richtingenstrijd tussen leden zorgt voor veel onrust binnen koepelorganisatie van internationale arbeidsbemiddelaars VIA en bij de Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling (SKIA).

Binnen de VIA heerst al langer een richtingenstrijd tussen leden die strenge normen willen en die ook willen handhaven, en anderen die daar rekkelijker in zijn. Die strijd blijkt nu ook te zijn overgeslagen naar SKIA, dat officieel onafhankelijk is, maar waar in het bestuur enkel VIA-bestuursleden zitten. Eerder was al bekend dat directeur Gerlof Roubos van de VIA per 16 april op non-actief is gesteld. Nu blijkt ook Anneke Miedema van SKIA, het aan de VIA gelieerde keurmerk dat bedrijven in de internationale arbeidsbemiddeling moet beoordelen, van het VIA en SKIA-bestuur haar congé te hebben gekregen.

Belangenverstrengeling

Anneke Miedema: “Het bestuur van SKIA bestaat uit directeuren van gecertificeerde ondernemingen, die tevens bestuurslid van de VIA zijn. Dat vond ik nooit zo slim, omdat het de schijn van belangenverstrengeling oproept. In september 2009 kwam ik erachter dat het bedrijf van een van de bestuurders het niet zo nauw nam met de SKIA-regels.”

Dit leidde tot een hoogoplopende ruzie, waarna een communicatiebureau en een advocatenbureau om advies werden gevraagd. Dit kwam er: volgens hun was er bij SKIA een onafhankelijk bestuur nodig. Hierop stapten twee SKIA-bestuursleden op. Een ledenvergadering van de VIA steunde vervolgens het externe advies. Totdat zo’n volledig onafhankelijk bestuur zou zijn gevormd, kwam er een interim-bestuur van wederom directeuren van gecertificeerde bedrijven.

Niets gebeurd

Miedema: “Ik was hier niet blij mee, maar het VIA–bestuur heeft dit er door heen gedrukt, overigens zonder dit voor te leggen aan de leden.” Het eerste wat dit bestuur deed, verklaart Miedema, was de externen naar huis sturen die bezig waren met de vorming van het onafhankelijke bestuur.

“In november is besloten om zo’n bestuur binnen twee maanden op de rit te zetten. Vervolgens is er niets gebeurd. Bestuursleden die eerder waren gevonden bij de vakbonden, nieuwe procedures die zijn opgesteld: er wordt niets mee gedaan. Logisch, want daarmee zou het interim-bestuur de controle kwijt raken.”

Geen onafhankelijk leiderschap

Miedema noemt het ‘ontzettend jammer’ dat een onafhankelijk keurmerk er niet komt. “De situatie was niet werkbaar meer, ik bleef gaan voor onafhankelijkheid, maar werd op alle fronten tegengewerkt.” Ook over de rol van VIA-voorzitter Bert Bakker is ze weinig te spreken. “Bert heeft het allemaal laten gebeuren, zich niet aan afspraken gehouden en vooral geen onafhankelijk leiderschap getoond. Hij wil nu met het oog op de verkiezingen zijn naam zo weinig mogelijk genoemd hebben. Terwijl ik van hem had verwacht dat hij zich ook zou inzetten voor een kwalitatief goede keuring om zo af te rekenen met het louche imago van de internationale arbeidsbemiddeling.”

Mantel der liefde

Zolang er geen onafhankelijk bestuur komt, wordt het niets met het SKIA-keurmerk, aldus Miedema. “Daarvoor zijn er teveel lijntjes tussen de verschillende leden – ze kennen elkaar allemaal en dus worden overtredingen nu meestal met mantel der liefde bedekt. En dat is nadelig voor een groot aantal leden die het wel goed willen doen maar die hier nu de dupe van worden.”


Meer over de onrust bij VIA leest u in het komende nummer van Flexmarkt Magazine.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

  1. het is erg jammer dat een groep buitelandse werknemers niet meer vertegenwoordigd wordt deze groep heeft zoveel aandacht nodig.

  2. Het wordt hoog tijd dat de VIA met een goede tegenreactie komt om de andere kant van de zaak te belichten. Het is nu al te lang een eenzijdig verhaal van een aantal personen die koste wat het kost hun gelijk willen halen. Zowel de VIA als de SKIA zijn geboren uit een groep z??r welwillende bedrijven. Alle bedrijven (leden) hebben vanaf de geboorte en gedurende het bestaan van de VIA en SKIA in gezamelijkheid en op democratische wijze keuzes gemaakt.
    Dat dit soms gaat met vallen en opstaan moge duidelijk zijn en daar is ook niets mis mee. Niemand heeft de enige echte wijsheid in pacht. Dat een aantal mensen juist wel denken/dachten de enige echte wijsheid in pacht te hebben en zonder overleg met leden daar naar handelden, daar heeft de VIA op democratische wijze een einde aan gemaakt. Niet voor niets staat de V van VIA voor ‘Vereninging’! Anders had men er beter PIA van kunnen maken. de P van ‘Persoonlijke’ Internationale Arbeidsbemiddelaar.
    Als laatste: Mevr.Miedema spreekt over zgn. belangenverstrengeling VIA/SKIA. Hoe zit/zat dat dan met mevr.Miedema werkende bij de SKIA en partner is van dhr. Roubos voormalig directeur VIA??

  3. Neem in plaats van de heer Bakker maar mevrouw Verdonk als voorzitter aan. Dan zullen uw problemen binnen de korste keren worden opgelost.

Reageer