‘In het nieuwe payroll staat de mens op de eerste plaats’

0

Waar veel payrollorganisaties en uitzendbureaus al geruime tijd peentjes zweten over de WAB, ziet het Bredase Payper de nieuwe wet met veel vertrouwen tegemoet. “Het is een kans om af te rekenen met de cowboycultuur rondom payroll. De WAB stelt de mens centraal, en dat sluit perfect aan op onze waarden”, zegt directeur Edwin Schaap.

Als antwoord op de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) introduceert payrollorganisatie Payper Het Nieuwe Payroll. Schaap legt uit wat dit betekent. ‘Het Nieuwe Payroll staat voor zekerheid met behoud van flexibiliteit. En dat bedoel ik zowel voor de werkgever als de werknemer.”

Ontzorgen

“Laten we eerst kijken naar de werkgever. Voor hem spelen er twee zaken. Op de eerste plaats wil hij zijn huidige mensen behouden zo lang de werkzaamheden daarom vragen. Met de krapte op de arbeidsmarkt komt hij tegelijkertijd minder snel aan nieuw personeel van een goed niveau. Het tweede punt – dat met de krappe arbeidsmarkt en het binden van bestaand personeel conflicteert – is dat de werkgever zijn flexibiliteit wil behouden. Hij wil niet alleen maar mensen in vaste dienst hebben, want dat kan zijn continuïteit in gevaar brengen. Dat is vooral een punt voor de grote groep mkb-ondernemingen. Die werkgevers zijn bij ons aan het juiste adres. Wij ontzorgen die ondernemers op het gebied van werkgeverschap en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de werknemer de zekerheid krijgt die hij verdient.”

Bescherming voor werknemer

Zoals bekend is de WAB vooral in het leven geroepen om werknemers met een flexibel contract beter te beschermen, zegt Schaap. “Een flexwerker moet ook een huis kunnen kopen en hij verdient een gelijke bonusregeling als iemand in dezelfde functie met een vast contract, om maar even twee voorbeelden te noemen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Om het nog verder te trekken: wat mij betreft verdienen ze ook hetzelfde pensioen (dit is vooralsnog het enige verschil tussen payrollers en mensen in vaste dienst, hoewel de overheid ernaar streeft om dit per 1-1-2021 ook gelijk te trekken, red.).”

“Het Nieuwe Payroll is voor ons dan ook het antwoord op de WAB. Het betekent voor mij niets anders dan dat de mens op de eerste plaats komt te staan. Het is mijn overtuiging dat een werknemer eerst en vooral werk moet vinden dat hij leuk vindt om te doen. Het werk moet je zo boeien dat je elke dag het beste uit jezelf wil halen. Uiteraard hoort daar dezelfde waardering bij als voor iemand met een vast contract.”

Lees ook: Payrolling krijgt eindelijk de erkenning die het verdient

Mogelijkheden op groei

Vervolgens is het belangrijk dat een werknemer zich verder kan ontwikkelen, aldus Schaap. “Die mogelijkheden bieden wij volop. Vanaf de eerste dag dat een werknemer bij ons in dienst komt, krijgt hij de kans om zich verder ontwikkelen. We zeggen wel eens gekscherend dat je bij ons kunt groeien van vakkenvuller naar zakkenvuller.”

“De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Ik merk om mij heen dat payrollorganisaties zich druk maken over het einde van het fasesysteem en de hernieuwde intrede van de ketenregeling. Ik zie dat probleem niet zo. Als ik kijk naar de cijfers dan zit de overgrote meerderheid van de in- en uitstroom in fase A. Dat zal niet veranderen en daar kun je dus op inspelen. Ik zie juist een voordeel ontstaan ten opzichte van de uitzendbureaus…”

Nieuwe status payrollbedrijven

‘Door de WAB krijgen payrollbedrijven – ook wettelijk – een eigen status. We zijn geen afgeleide meer van een uitzendbureau. Er is een duidelijk verschil aangegeven door de wetgever. Dat verschil kan in ons voordeel werken. Sterker nog, ik denk dat veel uitzendbureaus het moeilijk krijgen. Zij moeten vanaf 1 januari aantonen dat een werknemer niet exclusief inzetbaar is voor één opdrachtgever, maar beschikbaar is voor meer opdrachtgevers. Dat is – zeker voor specialistische uitzendbureaus – verdomd lastig aan te tonen.’

Klaar voor het nieuwe jaar

“Met Het Nieuwe Payroll zijn we bij Payper klaar om het nieuwe jaar en een nieuwe periode in te gaan. Het Nieuwe Payroll kan voor mkb-bedrijven nieuwe kansen bieden. Kansen om de organisatie sterker, efficiënter en klantgerichter te maken en daarmee de groei door te zetten. Groei en continuïteit op een flexibele manier verwezenlijken. Het Nieuwe Payroll past bij de bedrijven, zoals we die vandaag de dag kennen. Bedrijven waarin mensen het verschil maken en waarin geen verschil wordt gemaakt tussen dezelfde mensen. Wij zijn er klaar voor.”

Dit artikel is gesponsord door Payper.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer