Top-5 finance- en administratieve functies van de toekomst

0

Door automatisering, robots en kunstmatige intelligentie verdwijnen banen, maar ontstaan ook nieuwe banen. Dat geldt ook voor financiële en administratiever sector. Dit zijn de top-5 functies van de toekomst in die sectoren.

Robert Half ondervroeg 200 Nederlandse CFO’s, financieel managers en 300 managers over de ontwikkelingen die deze vernieuwingen met zich meebrengen.

Binnen administratieve sector zijn de volgende 5 functies sterk in opkomst:

 1. Welzijnsmanager
  Een welzijnsmanager is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en in stand houden van een zogenaamde welzijnsstrategie. Zo’n strategie is vaak gericht op het verbeteren van werknemersbetrokkenheid, management skills en de bedrijfscultuur. Ook stimuleert en ondersteunt een welzijnsmanager werknemers om hun eigen gezondheid en welzijn te verbeteren.
 2. Adviseur Digitale Transformatie
  Een adviseur in digitale transformatie verbetert de technische prestaties van een bedrijf. Dat doet hij of zij door de infrastructuur van het bedrijf te analyseren en tekortkomingen in de dienstverlening te signaleren.
 3. Manager werknemersbetrokkenheid
  Een manager werknemersbetrokkenheid ontwikkelt strategieën om de betrokkenheid binnen het bedrijf te verbeteren en te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van programma’s voor erkenning van werknemers, welzijnsprogramma’s en andere activiteiten gericht op het creëren van een positieve werkomgeving.
 4. Diversiteitsmedewerker
  De CDO (Chief Diversity Officer) houdt zich op bestuursniveau bezig met de diversiteits-en inclusiestrategie van zijn organisatie. Zo’n 20procentvan de Fortune 500-bedrijven heeft diversiteitsmedewerkers in dienst.
 5. Manager E-learning / Digitaal leren
  Een e-learning & development-manager is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van online opleidingsmateriaal. Ook het vernieuwen en verbeteren van bestaande opleidingen om deze aantrekkelijker en schaalbaarder te makenen het coachen en begeleiden van medewerkers valt binnen deze functie.
  Daarvoor is een diepgaande kennis van het bedrijf, de klanten en de bedrijfsstrategienodig, aangezien deze aspecten essentieel zijn bij het opstellen van opleidings-en ontwikkelingsprogramma’s. Dit is een dankbare functie, aangezien de manager learning & development een fundamentele bijdrage levert aan het succes van de organisatie.

Binnen Finance & Accountancy zijn deze 5 functies in de toekomst belangrijk:

 1. FP&A Specialist
  Een specialist in Financial Planning & Analysis (FP&A) isin de eerste plaats verantwoordelijk voor de planning, wat inhoudt dat hij of zij budgetten en periodieke prognoses opstelt om het management te ondersteunen inde besluitvorming. Simpel gezegd zorgt de controller ervoor dat alle voorgelegde cijfers in orde zijn (financiële boekhouding), terwijl het FP&A-team instaat voor de prognoses (managementaccounting). Dit maakt FP&A al jaren het domein waarmee financials bewijs kunnen leveren voor hun toegevoegde waarde.
 2. Specialist ERP-systemen
  Deze specialist is verantwoordelijk voor het coördineren van en/of het meewerken aan de ontwikkeling, het onderhoud en de verbetering van IT-systemen. Daarnaast houdt hij of zij zich bezig met het implementeren en organiseren van opleidingen om gebruikers te leren werken met het systeem.
 3. Forensisch accountant
  Forensische accountants zijn gespecialiseerd in het begroten van schade en het inschatten van de volledige omvang van een verlies. Zij richten zich op de vier kerngebieden van een forensische analyse: gegevens verzamelen, voorbereiden, analyseren en rapporteren.
 4. Specialist in strategische planning
  Een statisch plan kan dankzij strategisch management omgevormd worden tot een systeem dat de besluitvorming ondersteunt door middel van strategische feedback. Hierdoor kan het plan evolueren en groeien naarmate de vereisten en omstandigheden veranderen.
 5. Business analyst
  Een business analyst, of bedrijfsanalist, is de schakel tussen langetermijndoelen en de alledaagse gang van zaken in een organisatie. Hij of zij analyseert strategische doelstellingen en behoeften, zodat financiële planningen, salesplannen en forecasts continu verbeterd worden.

Bron: Robert Half

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer