Robot, concurrent of collega?

0

Bijna een derde (29%) van de werkenden in Nederland is bang zijn baan te verliezen aan een robot. Maar aan andere kant staat ook ruim een derde (34%) van de werkenden positief tegenover de komst van robotisering en kunstmatige intelligentie op de werkvloer.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend werkenden door Protime, leverancier van workforce management oplossingen (onderdeel van SD Worx groep).

Opvallend is dat bijna de helft van de mannelijke respondenten (48%) positief staat tegenover robotisering, tegenover slechts een kwart van de vrouwen.

Te weinig technische kennis

In het onderzoek is ook gevraagd naar welke factoren ervoor zorgen dat robotisering als positief of negatief wordt ervaren. Sommige werknemers zijn bang niet genoeg technisch kennis te hebben voor de komst van robots. Vrouwen hebben dit gevoel vaker dan mannen, respectievelijk 21 en 11%. Daarnaast denkt een groot deel van de werknemers dat de techniek teleur zal stellen. Maar liefst 58% noemt storingen als negatief aspect aan de komst van robotisering.

Tijdwinst door robotcollega

De positieve kant is dat innovatie werknemers tijdrovende taken uit handen kan nemen. Een groot deel van werkend Nederland (42%) ziet grote tijdwinst ontstaan door robotisering en kunstmatige intelligentie. Daarnaast ziet nog een groep respondenten (36%) het wel zitten om administratief werk uit te besteden aan een ‘robotcollega’. Werknemers besteden deze gewonnen tijd het liefst aan persoonlijke ontwikkeling (27%) of het optimaliseren van bedrijfsprocessen (17%).

Juiste skills aanleren

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Hoewel een deel van werkend Nederland sceptisch is over de komst van robotisering en kunstmatige intelligentie op de werkvloer, is een groot aantal werknemers positief. Een robotcollega kan immers werk uit handen nemen en tijdwinst opleveren. Tijd die goed besteed kan worden aan andere zaken, zoals persoonlijke ontwikkeling. Technische storingen en het gevoel niet de juiste skills te hebben vormen echter nog een donkere wolk boven de positieve effecten van innovaties op de werkvloer. Bereid medewerkers voor op de toekomst door hen nieuwe vaardigheden aan te leren die nodig zijn om met nieuwe technieken om te gaan. Zo zien zij de toekomst rooskleurig in en ontvangen zij de innovaties met open armen.”

Het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ is te downloaden op de website van Protime.

Bron: Protime

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer