Banengroei blijft licht herstellen

0

Het aantal banen blijft licht groeien. Vergeleken met het tweede kwartaal steeg het aantal banen in het derde kwartaal met 0,1 procent.

Dat is het tweede kwartaal op rij met groei na vijf kwartalen van krimp. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken met het tweede kwartaal waren er, na correctie voor seizoensinvloeden, elfduizend banen meer. De groei is volgens het CBS voor een belangrijk deel toe te schrijven aan meer uitzendbanen. Werkgevers kiezen in de eerste fase van economisch herstel veelal voor de inzet van werknemers met flexibele arbeidscontracten.

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar waren er nog wel 13.000 banen van werknemers minder. Het aantal banen in het bedrijfsleven was 71.000 lager dan een jaar eerder. Maar deze daling is aanzienlijk kleiner dan in de voorgaande kwartalen. De daling is relatief nog groot in de bouw en bij de financiële instellingen. In de handel en in de horeca is er geen banenverlies meer.

De sterke groei van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening hield aan. In vergelijking met een jaar eerder waren er 57.000 banen meer. Het overgrote deel van deze groei is toe te schrijven aan de zorg, met een plus van 47.000. Er werken ook meer mensen bij de overheid en in het onderwijs dan een jaar eerder.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer