Conflicten vermijden

0

Soms is een conflict noodzakelijk en onvermijdelijk. Maar vaak is een andere oplossing effectiever. Hoe vermijd je onnodige conflicten?

Onnodige conflicten kun je vermijden met de volgende tips:

  1. Neem een neutrale houding aan. Agressiviteit is olie op het vuur, maar een defensieve instelling kan ook veel nare gevoelens aanwakkeren. Een directe verdediging geeft de ander de indruk dat zij of hij gelijk heeft.
     
  2. Vaar niet blind op nare ervaringen uit het verleden. Een lastpost van een leidinggevende betekent niet dat je altijd voor arrogante types zult werken. Een filiaal vol roddelende medewerkers kan veranderen. Stel jezelf open voor verandering en verbetering. Cultuur bestaat niet, gedrag wel.
     
  3. Laat je vooroordelen thuis. Deze tip sluit naadloos aan op de vorige. Het verschil: vooroordelen zijn meestal niet gebaseerd op ervaringen, maar op halve informatie en vage veronderstellingen. Deze hebben geen plaats op een harmonieuze werkplek.
Lees meer over conflicthantering. Bijvoorbeeld in ‘Beinvloed anderen, begin bij jezelf’ van Bert van Dijk  (Uitgeverij Thema).
 
Auteur: Inge Berg

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer