De cloud is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Of het nu bewust is of niet, grote kans dat je gebruikmaakt van een of meerdere applicaties die via het internet worden aangeboden. En anders zul je er snel aan moeten geloven. Steeds meer HR-systemen draaien immers in de cloud. Ondertussen leidt de terminologie die in samenstelling met of in relatie tot de cloud gebruikt worden, niet zelden tot mistige gesprekken. Hoog tijd dus voor wat opklaringen!
Wie de cloud afdoet als een exclusieve ICT-aangelegenheid is, doet zichzelf tekort. Als proceseigenaar is de invloed van HR bij de keuze voor software as a service (software die als een dienst via internet wordt geleverd) aanzienlijk. Tegelijkertijd is de technologische component van de cloud een feit. En dat maakt dat je als HR-professional maar beter kunt weten wat je IT-collega bedoelt als hij heeft over private, public of hybrid cloud.
On-premise
De afgelopen drie jaar buitelen onderzoekers over elkaar heen om te vertellen dat de cloud de toekomst heeft. Toch draaide in 2014 nog 51 procent van de HR-applicaties ‘on-premise’, oftewel geïnstalleerd op lokale computers. Aangezien de kosten van zo’n infrastructuur relatief hoog zijn en er bij een ‘on-premise’-oplossing niet automatisch geprofiteerd wordt van technologische ontwikkelingen in de markt, overwegen veel organisaties de overstap naar de cloud. De vraag die daar onder andere bij rijst, is: gaan we voor een private, public of hybrid cloud?
Private
De private cloud bestaat uit een infrastructuur die specifiek voor één organisatie is gebouwd. Deze cloudomgeving, die niet met andere bedrijven wordt gedeeld, wordt gehost en beheerd binnen het eigen bedrijf of in het datacenter van een derde partij (een serviceprovider). Door het private karakter van deze cloudomgeving spreekt deze vorm van cloud computing doorgaans organisaties aan die omgaan met privacygevoelige informatie.
Publiek
In tegenstelling tot de private cloud is de publieke cloud niet gebouwd voor een enkele partij. Van de diensten die via deze cloudomgeving worden aangeboden, kunnen meerdere organisaties gebruikmaken. Veelal gebeurt dat volgens een model waarbij je betaalt voor wat je gebruikt (al dan niet in abonnementsvorm). Hoewel het hierdoor snel en simpel mogelijk wordt om het gebruik op- en af te schalen, is er minder ruimte voor maatwerk.
Hybride
De mengvorm van een private en publieke cloudomgeving die schuilgaat achter de naam hybride cloud, biedt ’the best of both worlds’. Enerzijds maatwerk en veiligheid in de beschermde omgeving van een private cloud, anderzijds de ongelimiteerde schaalbaarheid en laagdrempeligheid van een publieke cloud.
Voordelen
Voor welke vorm van cloud computing er ook gekozen wordt, de voordelen ten opzichte van ‘on-premise’ zijn evident. Met de mogelijkheid om overal (mits toegang tot het internet) en vanaf ieder apparaat (pc, laptop of mobiel) gebruik te maken van bijvoorbeeld HRM-software, draagt de cloud bij aan modern werkgeverschap waarbij medewerkers zelf informatie kunnen raadplegen, toevoegen of wijzigen. Ook argumenten als betrouwbaarheid (geen serveruitval), automatische back-ups en het kostenvoordeel wegen in het voordeel van de cloud. Net als snelle informatievoorziening – wat ook voor de HR-afdeling steeds belangrijker wordt.
Kritisch
Het is echter niet alles goud wat er blinkt in de cloud. Ondanks de evidente voordelen blijkt de cloud op het gebied van datasecurity nog niet iedereen te overtuigen. De veiligheid van privacygevoelige gegevens in de cloud maakt bedrijven kritisch ten aanzien van een eventuele overstap. Ook zorgt de zogenoemde vendor lock-in voor de nodige weerstand; want wat gebeurt er eigenlijk met diezelfde gegevens als de cloudleverancier failliet gaat? En hoe lastig is het om de ene cloudprovider te verruilen voor de andere?
Dat dit soort kritische geluiden gelijk opgaat met de groei van de hybride cloud, is geen toeval. Net zomin als de verhoogde urgentie om als HR-professional mee te kunnen praten over ICT-gerelateerde zaken.