Delegeren

0

Delegeren is het toevertrouwen van een deel van jouw taak als manager aan iemand anders (meestal een teamlid), met daarbij de verantwoordelijkheid voor het resultaat, en de bevoegdheid die nodig is om de taak uit te voeren. Delegeren is dus niet het geven van een aantal instructies en vervolgens de uitvoering strak in handen houden.

Centraal staat vertrouwen. De manager moet het vertrouwen hebben in het vermogen van de gedelegeerde om de taak goed te kunnen uitvoeren en hij moet dat  vertrouwen laten blijken. Degene aan wie een taak gedelegeerd wordt, moet het vertrouwen hebben in de beweegredenen van de manager om hem deze taak te geven.

Voordelen van delegeren

  1. Je kunt effectiever je eigen tijd gebruiken
    Veel managers brengen een groot deel van hun tijd door met werkzaamheden die ze eigenlijk niet zelf hoeven te doen. Oftewel, ze maken geen effectief gebruik van hun beschikbare tijd. Dat is zonde. Als je in staat bent de juiste taken te delegeren, houd je tijd over voor de taken die echt belangrijk zijn en door jou gedaanmoeten worden. Taken waarvoor je bent aangenomen!
     
  2. Je kunt de vaardigheden van jouw team ontwikkelen
    Een van jouw verantwoordelijkheden als manager is jouw teamleden te trainen en zich verder te ontwikkelen. Door te delegeren kun je als manager jouw teamlid helpen vaardigheden aan te leren en nieuwe taken op te pakken, zodat het teamlid zijn mogelijkheden kan vergroten.
     
  3. Je kunt jouw teamleden motiveren
    Hoe meer iemand kan doen, hoe meer je hem kunt motiveren. Als je in staat bent taken op een goede manier te delegeren, geef je jouw teamleden de mogelijkheid een uitdaging aan te gaan en verantwoordelijkheid op zich te nemen. Je geeft ze op die manier erkenning en als ze de taak goed uitvoeren kunnen ze er met tevredenheid op terugkijken.
     
  4. Je kunt betere beslissingen nemen
    Als je tijd vrijmaakt voor de belangrijke beslissingen die je moet nemen, heb je ook de tijd om ze goed te overwegen.

Belemmeringen

De meeste managers kennen de voordelen van delegeren. Toch houdt iets ze tegen het te doen.
Sommigen zijn bang dat ze hun invloed kwijtraken. Die angst is ongegrond als je met elkaar de belangrijkste activiteiten vaststelt en zorgt voor controlepunten, waarbij je de voortgang bespreekt en beoordeelt. Andere mensen werpen als bezwaar op dat ze het zelf veel sneller kunnen. Dat is ongetwijfeld zo. En als je het daardoor dan maar steeds zelf blijft doen, houd je dit ook in stand. Doorbreek deze vicieuze cirkel en je zult zien dat uiteindelijk het teamlid het net zo snel kan. Als je hem de kans maar geeft.

Misschien delegeer je ook bepaalde zaken niet, omdat je het eigenlijk wel leuk vindt ze zelf te doen. Dat is begrijpelijk. Maar laat ook deze klussen eens los. Je krijgt meer tijd om andere zaken te doen die ook heel leuk zijn en die je niet kunt delegeren. Wat tevens vaak als belemmering genoemd wordt is dat de manager vindt dat hij het zelf veel beter kan. Geef andere mensen de gelegenheid te laten zien wat zij kunnen en je zult ervaren dat er meer wegen naar Rome leiden. Deze ontdekking kun jij ook weer gebruiken. En misschien wel de grootste belemmering om te delegeren is de angst dat we niet meer nodig zijn. Bekijk het eens anders. Als jij kunt delegeren en daarmee jouw team kunt blijven ontwikkelen, dan kun je bij promotie direct de kans grijpen, terwijl het werk gewoon doorgaat.

Lees ook
» Delegeren, hoe pak je dat aan?

Door Saskia Elberse trainer ARTRA

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer