(GASTBLOG) Kies bewust: publiek of privaat

0

Bij het boodschappen doen, word je geholpen door het “kies bewust” vinkje. Maar in de wereld van de sociale zekerheid zul je toch echt zelf moeten uitzoeken wat de beste keuze is voor jouw organisatie: publiek of privaat verzekeren? Doe je dit niet, of niet goed genoeg, dan kunnen de financiële gevolgen tot in de tonnen lopen.

Het WGA-flex risico is wél te verzekeren

Het beeld was dat het WGA-flex risico niet te verzekeren is en je dus gedwongen bij het UWV terechtkomt. Geen keuze dus! Maar vanuit alle data die we als grote uitvoerder hebben, over risico’s, schade en instroom in de WGA, zijn we tot de conclusie gekomen dat het wel een calculeerbaar risico is en dus te verzekeren is. Daarom hebben we samen met een verzekeraar een aanbod ontwikkeld voor flexondernemingen, zodat ook zij de mogelijkheid hebben eigenrisicodrager (ERD) te worden. Wat overigens niet wil zeggen dat iedereen eigenrisicodrager moet worden.

Waar let je op bij het maken van je keuze?

Iedere organisatie heeft zijn eigen individuele schade en risico’s en moet bepalen of ERD interessant is. Hierbij is een belangrijke overweging dat je de bestaande lasten kunt achterlaten bij het UWV. Je hoeft de opgebouwde schade dan niet langer te financieren als je ERD wordt. Ook moet je kijken welke uitvoering je eraan wilt geven; hoe ga je medewerkers begeleiden en weer activeren? Dat bepaalt uiteindelijk je schade. Zo zorgen wij er sinds jaar en dag al voor dat zieke medewerkers weer gaan doen wat ze eigenlijk willen: werken! Daarnaast ligt de focus ook op het actief her-beoordelen en het aantekenen van bezwaar bij UWV zodat iemand een ander soort uitkering krijgt. En uit de cijfers blijkt dat dit werkt; de toepassing van onze methode in de WGA laat een realisatie van 30% uitstroom zien ten opzichte van 5,5 % bij het UWV en 18% bij vergelijkbare uitvoerders WGA. Een resultaat waar we erg trots op zijn!

Financiële prikkel werkgever sleutel tot succes

Maar het belangrijkste is misschien wel dat we de werkgever zelf mee laten profiteren. Door de WGA-last slechts deels te verzekeren loopt de werkgever risico maar plukt hij ook meteen de vruchten bij succes. Deze prikkel zorgt ervoor dat de werkgever niet alleen toekijkt maar ook gaat meewerken aan een oplossing. Hij heeft immers een direct financieel belang bij effectieve schadelastbeheersing en re-integratie. Omdat een WGA-dossier gemiddeld €100.000 kost, loopt de besparing al gauw op van enkele tonnen tot miljoenen euro’s per bedrijf.
Al met al genoeg om over na te denken. Maar let wel: het belangrijkste is dat je een keuze maakt! Laat je het je niet overkomen want daarvoor is het financiële belang te groot!

Blog

Dit is een blog van Maudie Derks, algemeen directeur van Acture. Acture is gespecialiseerd in private uitvoering van sociale zekerheid en neemt hierin een leidende positie in. Op de site van Acture is gratis de whitepaper over de gevolgen van de Modernisering Ziektewet te downloaden.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer