Kantonrechter kraakt Polen-uitzendconstructie

0

Transportbedrijf Mooy Oost Europa Services mag niet langer de ‘Polen-uitzendconstructie’ gebruiken en zo de Nederlandse arbeidsvoorwaarden ontduiken. Dit heeft de kantonrechter in Roermond bepaald in een zaak die was aangespannen door FNV Bondgenoten.

De rechter oordeelde dat het bedrijf op oneigenlijke grond de Poolse chauffeurs tegen Poolse arbeidsvoorwaarden te werk heeft gesteld. Eigenaar Nico Mooy moet alle werknemers nu alsnog betalen volgens de geldende cao Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen.

‘Grote gevolgen’
FNV Bondgenoten-bestuurder Henri Janssen denkt dat de uitspraak grote gevolgen voor de transportsector kan hebben, maar ook voor andere sectoren waar deze constructies worden toegepast.

De ‘Polen-uitzendconstructie’
Nico Mooy, volledig eigenaar van het transportbedrijf in Limburg, was tevens eigenaar van een in Polen gevestigd uitzendbureau ‘Nico Mooy’. Zo meende Mooy, aan de hand van de Poolse arbeidsvoorwaarden (1150 Zloty per maand – ongeveer 300 euro – plus 12 cent per gereden kilometer), Poolse chauffeurs in te zetten uitsluitend voor zijn eigen Nederlandse bedrijf. Mooy ontdook zo de Nederlandse arbeidsvoorwaarden en cao, volgens welke hij de chauffeurs veel meer had moeten betalen.

Conclusie kantonrechter
De kantonrechter heeft nu dus geconcludeerd dat Nico Mooy onrechtmatig heeft gehandeld en vordert dat Nico Mooy al zijn werknemers conform de geldende cao (Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen) moet verlonen. Op momenten dat de cao niet algemeen verbindend is verklaard, dient Nico Mooy het Nederlandse minimumloon te betalen, inclusief vakantiegeld  en vakantiedagen. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal 100.000 euro.

SNCU positief
De SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) is positief over de uitspraak van de kantonrechter in Roermond. “Op deze manier wordt oneigenlijke concurrentie weggenomen en is er ook vanuit de rechterlijke macht steun gecreëerd voor corrigerend optreden. Daarnaast heeft de uitspraak bredere werking dan alleen uitzendconstructies in het Beroepsgoederenvervoer. Het heeft ook betrekking op uitzendconstructies naar andere sectoren zoals de Tuinbouw en de Bouw.”

Controle-actie
De uitspraak komt op een moment dat de SNCU in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat in het beroepsgoederenvervoer een grootschalige controle-actie is gestart. Doelgroep zijn die uitzendbureaus die in het Beroepsgoederenvervoer uitzendkrachten ter beschikking stellen.

‘Enthousiasme temperen’
"Hoewel het een belangrijke uitspraak is, moeten we terughoudend zijn in ons enthousiasme. Het blijft een uitspraak van de kantonrechter waartegen hoger beroep kan worden ingesteld.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer