Langere vakantie door overmacht

0

Door overmacht komt u later terug van vakantie dan
afgesproken. Uw werkgever wilt dat u een extra vakantiedag opneemt.  Mag
dat?

DE FEITEN
Vlak voordat u wilt vertrekken vanuit uw wintersportadres, hoort u op de radio dat er gigantische files staan op de Duitse snelwegen. U besluit in uw hotel te blijven: het had immers geen zin om te vertrekken om vervolgens aan te schuiven in één van die files. Een dagje stilstaan op de autoweg is nu eenmaal geen pretje en kan nog gevaarlijk zijn ook. Dat u op maandag al weer op uw werk zou zijn, kon uw werkgever wel vergeten. U informeerde uw werkgever natuurlijk per mobiel over de onmogelijkheid op tijd op het werk te zijn. Waarschijnlijk kwam u pas in de loop van dinsdag aan.

Extra vakantiedagen opnemen
Uw werkgever is natuurlijk blij u weer terug op het werk te zien maar vindt wel dat u een extra vakantiedag hebt genomen. U vindt dat maar raar. U kon immers niet op tijd terug zijn. Maar hoe zit dat nu precies?
Wettelijk gezien heeft een werknemer recht op calamiteitenverlof. Verder staat in veel CAO’s of bedrijfsregelingen dat in gevallen van overmacht een werknemer recht heeft op doorbetaald verlof.

Maar wat is calamiteitenverlof? Dat is na te lezen in de Wet Arbeid en zorg : ‘De werknemer heeft recht op verlof met behoud van loon voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd, wanneer hij zijn arbeid niet kan verrichten wegens zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden.’

Dat is nogal vaag. In de wet zelf wordt alleen het overlijden van bloedverwanten en het bevallen van de echtgenote genoemd. De werknemer mag lekker doorgaan met de wintersport, maar de werkgever mag wel verwachten dat zijn werknemer er alles aan doet om zo snel mogelijk weer op het werk te komen. U hoeft in een dergelijke situatie geen verlof op te nemen

Bron: Planet.nl

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer