Opnieuw verlenging deeltijd-WW

0

Bedrijven die last hebben van de economische crisis, krijgen langer de tijd om een beroep te doen op de deeltijd-WW. Aanvankelijk zou de regeling voor nieuwe bedrijven sluiten per 1 april.

Wel beperkt demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) de duur dat ondernemers gebruik kunnen maken van de WW-steun, waarmee ze hun personeel met behulp van werkloosheidsuitkeringen tijdelijk minder kunnen laten werken.

Dat heeft Donner vrijdag bekendgemaakt in een persconferentie na afloop van de ministerraad. Nu geldt nog hoe minder personeel een ondernemer in de deeltijd-WW heeft zitten, hoe langer hij de WW-steun krijgt, met een maximum van vijftien maanden. Na 1 april zit daar een stop op en de regeling sluit per 1 juli 2011, ongeacht voor hoeveel werknemers de steun is aangevraagd. Of eerder, als de beschikbare 70 miljoen euro voor de verlengde regeling eerder op is.

Sinds ongeveer een jaar geleden de deeltijd-WW is ingesteld hebben in totaal 60.000 werknemers er een beroep op gedaan en heeft het circa 50.000 werklozen gescheeld. Op dit moment maken er nog ongeveer 40.000 mensen gebruik van.

Er komt geen koppeling tussen de deeltijd-WW en de beloning. De minister zei dat overwogen te hebben, na klachten in de Tweede Kamer en van vakbonden over bedrijven die na gebruik van de eerdere regeling voor werktijdverkorting bonussen uitkeerden aan de leiding. Hij vindt behalve bonussen ook loonsverhogingen niet passen als bedrijven wegens de crisis steun vragen van de overheid. Een gematigde loonontwikkeling is volgens hem belangrijk voor behoud van werkgelegenheid. Maar zowel bij werkgevers als vakbonden bestond de vrees dat lopende cao’s met al afgesproken loonsverhogingen opengebroken moesten worden.

De bedoeling van de WW-steun is om vakkrachten voor bedrijven te behouden. Veel werkgevers die een beroep doen op de steun, hadden voor de crisis moeite om geschikte werknemers te vinden en zijn bang straks hetzelfde probleem te hebben bij een aantrekkende vraag.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer