Principe-akkoord in zorg-cao

0

De werkgevers en vakbonden in de zorg hebben vrijdag na lang overleggen een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao.

Zorgpersoneel gaat er over 2010 en 2011 in totaal 3,1 procent op vooruit. Dat heeft een woordvoerster van Abvakabo FNV vrijdag bekendgemaakt.

De nieuwe cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en kraamzorg, geldt voor 400.000 mensen. De cao is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Afgelopen voorjaar liepen de onderhandelingen vast, de partijen konden het niet eens worden over de loonsverhogingen. Sindsdien liet het personeel van zich horen met kleine protesten, zoals handtekeningenacties.

Een ander struikelblok in de onderhandelingen vormden de leeftijdsuren. De bonden wilden het bestaande systeem van leeftijdsuren handhaven, terwijl de werkgevers dit juist wilden aanpassen. De partijen hebben nu afgesproken dat 55-plussers hun oude rechten behouden. Voor jongere werknemers geldt dat zij gedurende hun loopbaan uren gaan sparen. Ze kunnen de uren sparen in tijd of in een levensloopregeling storten en gedurende hun loopbaan benutten om extra dagen op te nemen.

Ook hebben de vakbonden met koepelorganisaties ActiZ en BTN afspraken gemaakt over stagevergoedingen en scholing van werknemers.

"Dit zijn heel moeizame onderhandelingen geweest waarbij we verschillende keren de onderhandelingen hebben moeten onderbreken, omdat we niet tot een akkoord konden komen", zei FNV-onderhandelaar Elise Merlijn "Eindelijk is het dan toch gelukt, met volgens mij een goede nieuwe cao die alleen mogelijk is geworden door de inzet van de werknemers tijdens verschillende acties."

Het akkoord is nog niet definitief. Eerst moeten de achterbannen van de onderhandelende partijen nog instemmen met de cao.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer