Regels kopietje paspoort versoepeld

0

Een uitzendbureau mag voortaan bij inschrijving van een kandidaat direct een kopie maken van het ID-bewijs en deze gedurende vier weken bewaren.

Dat is een gevolg van de wijziging van de Waadi die per 1 januari is ingegaan.

De versoepeling betreft het maken en bewaren van een kopie van het identiteitsbewijs van nog niet werkzame uitzendkrachten (kandidaten).

‘Oude regeling’

Voorheen was het niet toegestaan om bij inschrijving van een kandidaat al een kopietje paspoort te maken en te bewaren. Dat mocht pas als op het moment dat de uitzendkracht daadwerkelijk ging werken bij een inlener (plaatsing).

‘Nieuwe regeling’

Vanaf 1 januari dit jaar mag het uitzendbureau dus wel direct bij inschrijving van de kandidaat een kopie van het identiteitsbewijs maken en maximaal vier weken bewaren.
Let op: als de kandidaat na vier weken nog niet als uitzendkracht aan de slag gaat, dan moet de intermediair de kopie van het ID-bewijs vernietigen.

Komt er binnen die vier weken wel een dienstverband tot stand, dan komt het er feitelijk op neer dat het ID-bewijs verhuist van de frontoffice naar de backoffice, omdat het dan opgenomen moet worden in de loonadministratie.

Voordeel uitzendbureau

De soepelere regeling is gunstig voor uitzendbureaus. Hierdoor de intermerdiair voordat de kandidaat wordt voorgesteld aan de inlener de tijd om zijn identiteit te checken en zo bijvoorbeeld vast te stellen of deze kandidaat wel mág werken in Nederland. Bovendien is er bij inschrijving meestal face-to-face contact, terwijl bij daadwerkelijke plaatsing meestal snel moet worden geschakeld. Dan is het handig als de formaliteiten rondom het ID-bewijs vooraf al geregeld zijn.

Bron: NBBU

Lees ook: Wetgeving kopietje paspoort wordt versoepeld

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer