Uitzendbureaus ervaren krapte op arbeidsmarkt

0

Vrijwel alle uitzendbureaus merken dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Dat geldt vooral in de sectoren techniek, industrie en bouw. Uitzendbureaus worden dan ook steeds actiever en creatiever om vacatures vervuld te krijgen. Ook het binden van uitzendkrachten wordt steeds belangrijker.

Dat blijkt een onderzoek naar de krapte op de arbeidsmarkt dat de ABU afgelopen jaar heeft gehouden onder haar leden. Hoewel slechts 87 ABU-leden hebben meegedaan aan het onderzoek, geeft het toch een aardig beeld van hoe uitzenders de krapte ervaren.

Krappe arbeidsmarkt

95% van de uitzendbureaus die hebben meegedaan aan het onderzoek stellen dat zij merken dat de arbeidsmarkt krapper wordt. De grootste krapte zit in de sectoren techniek, industrie en bouw. In de sectoren detailhandel, de financiële sector en het openbaar bestuur is overigens geen sprake van krapte volgens de ABU-leden.

Skill level

Bijna acht op de tien (78%) van uitzendbureaus stelt dat moeilijk vervulbare vacatures vaak functies zijn waarvoor vmbo, mbo en havo/vwo vereist is. Maar ruim een op de vijf (22%) ziet ook krapte bij banen waarvoor geen scholing nodig is.

Top-15 beroepen

De top-15 beroepen waarin uitzendbureaus de meeste krapte ervaren zijn:

  1. Lassers
  2. Operators (algemeen, proces, vapro)
  3. Chauffeurs (algemeen, vrachtwagen, bus)
  4. Timmerlieden
  5. (service)monteurs
  6. assemblage-, plaat- en bankwerkers
  7. productiemedewerkers
  8. loodgieters en installateurs
  9. docenten (exact en talen)
  10. lager bouwpersoneel
    (asbestsaneerders, grondwerkers, hulparbeiders)
  11. werkvoorbereiders techniek
  12. (cnc-)verspaners
  13. Elektromonteurs
  14. Metselaars
  15. Heftruck-reachtruckchauffeurs

Aantrekken kandidaten

Driekwart (76%) van de uitzendbureaus zegt meer aanvragen van opdrachtgevers te krijgen door de toegenomen krapte. De krapte op de arbeidsmarkt biedt dus kansen voor uitzenders, zo stelt de ABU.
Uitzendbureaus zijn actiever en creatiever om vacatures vervuld te krijgen. Zo boren de meeste ABU-leden (63%) nieuwe doelgroepen aan. Ruim de helft (52%) van de uitzendbureaus leidt zelf nieuwe mensen op.
Ruim een derde (37%) van de uitzendbureaus benut alternatieve wervingsmethoden, bijvoorbeeld social media. Ook wordt meer gekeken naar arbeidspotentieel uit het buitenland en worden meer (30%) publiek-private samenwerkingen (PPS) aangegaan. Een kwart (24%) van de uitzendbureaus vraagt haar uitzendkrachten meer uren te werken. En er worden zelfs bonussen gegeven voor het aandragen van nieuwe collega’s.

Binden uitzendkrachten

Een meerderheid van de ABU-leden (60%) tracht uitzendkrachten langer aan zich te binden. Dit gebeurt vooral (63%) door te investeren in opleiding (bieden van ontwikkelmogelijkheden). Ook trachten de meeste uitzendbureau (59%) hun uitzendkrachten meer werkzekerheid te bieden. Om uitzendkrachten te blijven boeien tracht 45% van de intermediairs ervoor te zorgen dat de uitzendkrachten ‘leuk en uitdagend werk’ krijgen. Het bieden van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden is voor 30% van de uitzendbureaus een middel om uitzendkrachten te binden en voor 20% geldt dat zij hun uitzendkrachten meer financiële zekerheid proberen te bieden.
Maar liefst 28% van de uitzendbureaus helpt uitzendkrachten bij het vinden van huisvesting.

Bron: ABU

Lees ook: Krapte arbeidsmarkt vraagt meer van intercedenten

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer