De regelgeving rondom het mogen kopiëren en vastleggen van ID-gegevens van uitzendkrachten zal waarschijnlijk worden versoepeld. Henk Geurtsen, partner Flex-Experts, legt uit waarom dit voor uitzendbedrijven een goede zaak is.
Volgens de huidige wetgeving mag er pas een kopie van het ID-bewijs worden gemaakt op het moment dat er sprake is van een geslaagde terbeschikkingstelling en er dus een dienstverband tot stand komt. Mits het wetsvoorstel dat op 30 augustus 2017 naar de Tweede Kamer is verzonden wordt aangenomen, komt daar verandering in.
Onwerkbaar
De regelgeving rondom het mogen kopiëren en vastleggen van ID-gegevens is in nogal wat gevallen onwerkbaar binnen de flexbranche. Binnen de flexbranche is het namelijk juist van groot belang om voordat een kandidaat wordt voorgesteld aan de inlener, vast te kunnen stellen of de persoon wel mág werken. Daarnaast is het in de praktijk vaak zo dat er bij inschrijving een face to face contact is, terwijl als er een plaatsing tot stand gebracht wordt er snel geschakeld moet kunnen worden. Dan is het erg handig dat de formaliteiten rondom het ID-bewijs al geregeld zijn.
Versoepeling
Er komt een behoorlijke versoepeling, die naar mijn mening goed werkbaar is. Een intermediair kan dan bij inschrijving een kopie maken van het ID-bewijs en mag deze gedurende vier weken bewaren, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Is er na vier weken geen sprake van een dienstverband, dan moet het ID-bewijs worden vernietigd.
Komt er binnen die vier weken wel een dienstverband tot stand, dan komt het er feitelijk op neer dat het ID-bewijs verhuist van de frontoffice naar de backoffice, omdat het dan opgenomen moet worden in de loonadministratie.
Risico’s
Met deze versoepeling ligt er wel het gevaar op de loer dat vergeten wordt om uiterlijk na vier weken het ID-bewijs te vernietigen, als er geen dienstverband is ontstaan. Het is dus zaak om dit goed te borgen in de processen.
Verzamelwet SZW 2018
Bij menig uitzendbureau zullen de handen jeuken om deze versoepeling direct in te gaan regelen, maar dat mag nog niet. De “verzamelwet SZW 2018”, waarin de meest uiteenlopende wijzigingsvoorstellen zijn opgenomen, moet eerst nog worden aangenomen.
De tekst van het wetsvoorstel op de Waadi is te downloaden op www.flex-experts.nl/downloadpagina.
Lees ook: CBP: Inlener mag geen ‘kopietje paspoort’ vragen