Schoonmakers geleidelijk weer in dienst Rijk

0

Het Rijk gaat schoonmakers geleidelijk weer in vaste dienst nemen.

Bij Defensie gebeurt dat pas in 2018, na afloop van de lopende contracten. Bij de Nationale Politie kunnen door juridische belemmeringen vooralsnog geen schoonmakers in vaste dienst worden genomen.

Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dat onlangs aan de Tweede Kamer geschreven, mede namens zijn collega Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Eerder maakte het kabinet al bekend dat schoonmaakmedewerkers weer in vaste dienst komen. Het wil daarmee de positie op de arbeidsmarkt van deze groep verbeteren. Op dit moment huurt het Rijk schoonmaakpersoneel in via schoonmaakbedrijven. De schoonmaakwerkzaamheden bij het Rijk worden ondergebracht in een nog op te richten organisatie. Er zal worden gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, zoals doorbetaling van loon bij ziekte, meldt Blok. Het Rijk is straks wel iets duurder uit.

PvdA: ‘niet voor laagste prijs via bureau’
PvdA-Kamerlid Albert de Vries is ‘blij dat het kabinet heeft besloten ook schoonmakers weer in vaste dienst te nemen, en ze niet voor de laagste prijs in te huren via een extern bureau. Er komt nu eindelijk meer zekerheid voor duizenden mensen die zich inzetten voor het functioneren van de Rijksoverheid. Een stap vooruit in onze strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, meer zekerheid en minder flexibele contracten.’ De Vries hoopt dat meer organisaties en bedrijven het voorbeeld gaan volgen.

D66: betere arbeidspositie
D66-Kamerlid Gerard Schouw ziet niets in het kabinetsbesluit. Hij noemt het een raadsel waarom de overheid schoonmakers weer in dienst wil nemen, omdat dat volgens de meest gunstige cijfers 12 procent duurder is. ‘Een betere arbeidspositie voor schoonmakers kan ook door andere voorwaarden aan de bestaande schoonmaakbedrijven te stellen.’ Schouw spreekt van ‘een terugkeer naar de jaren 90’. De toenmalige paarse regering besteedde dienstverlening die niet tot de kerntaken van de overheid hoorde uit, vanuit de gedachte dat bedrijven die efficiënter konden uitvoeren.

ANP

In mei maakte minister Asscher op het ABU-congres ook al bekend dat de rijksoverheid stopt met payrolling. De overheid wil misbruik van flexibele arbeid aanpakken en daarin het goede voorbeeld geven, aldus Asscher.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer