Sterke versobering ziekte-uitkering voor flexwerkers

0

De uitkering voor zieke flexwerkers gaat op de schop, schrijft de Volkskrant vandaag. Minister Kamp heeft een voorstel ingediend dat een miljoen flexwerkers en een half miljoen werklozen zal raken, als zij ziek worden.

Minister Kamp wil in de nieuwe ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ de huidige regeling voor onder meer zieke flexwerkers sterk versoberen, schrijft de Volkskrant. Als zijn voorstel wordt aangenomen, wordt deze op 1 januari 2013 van kracht.

Op dit moment heeft een zieke flexwerker standaard twee jaar recht op een uitkering. Die uitkering wordt echter in het nieuwe voorstel van Kamp afhankelijk van het aantal gewerkte jaren. Dat zal in veel gevallen betekenen dat ze minder lang uitkering krijgen dan nu.

WW-uitkering

De Volkskrant schrijft dat de uitkering die werklozen en flexwerkers nu ontvangen voor hun ziekte, gelijk is aan een ww-uitkering voor mensen met een vaste baan. Deze uitkering loopt maximaal twee jaar, daarna komt de zieke in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De werkgever is verantwoordelijk voor de uitkering en hem is er daarom veel aan gelegen om de zieke werknemer snel weer aan het werk te krijgen. 

Flexwerkers veel langer ziek

Een van de argumenten om deze regeling voor flexwerkers als uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract te versoberen, is dat hier de prikkel voor de werkgever ontbreekt, omdat het UWV de uitkering voor flexwerkers betaalt. Ook flexwerkers krijgen op dit moment maximaal twee jaar een ww-uitkering en daarna een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Nu blijkt, zo schrijft de Volkskrant, dat deze ‘vangnetters’ ongeveer vijf keer langer ziek zijn dan mensen met een vast contract en veel vaker gebruikmaken van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Aangezien de groep van tijdelijke contracten groeit, nemen ook de kosten toe. Kamp wil daarom ingrijpen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte eerder deze maand over de toename van de aanvraag van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en ww-uitkeringen in bepaalde regio’s van Nederland

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer