Vitae wil helft CO2 reduceren

0

Personeelsbemiddelingsbureau Vitae wil de helft van haar CO2-uitstoot verminderen. Binnen drie tot vijf jaar moet dat gebeurd zijn.

Dat heeft het bedrijf deze week laten weten.

Volgens Peter Blokland van Vitae is er onlangs een nulmeting geweest waarin de CO2-footprint werd vastgesteld: "Daarin is vastgesteld wat we nu produceren aan CO2. En nu gaan er adviezen komen over wat we kunnen doen om die hoeveelheid te reduceren. Wij kiezen ervoor om eerst te reduceren, en voor wat er overblijft willen we gaan compenseren."

Wagenpark

Naar eigen zeggen bestaat driekwart van de CO2-uitstoot uit autokilometers. "En wat we dus willen gaan doen is in energiezuiniger auto’s gaan rijden. Wanneer je overstapt van een auto die geen 1 op 10, maar 1 op 20 rijdt, dan bespaar je niet alleen de helft van de brandstof, maar ook de helft van de CO2-uitstoot. Maar dat is niet het enige: ons personeel moet ook bewuster gaan nadenken over mobiliteit. Daarbij moeten ze gaan nadenken over hoe ze hun werkzaamheden gaan inrichten: misschien kunnen ze beter ’s morgens eerst wat thuis gaan werken om zo de files te vermijden of kunnen ze dubbele ritten naar een bepaalde klant vermijden."

De invoering van een mobiliteitsbudget kan een eerste belangrijke maatregel zijn. "Wanneer mensen voor een groene auto kiezen, en daar zo veel geld mee overhouden dat ze er een thuiswerkplek, notebook en NS-jaarkaart mee kunnen kopen, dan denk ik dat ze snel enthousiast worden."

Andere besparingsmogelijkheden

Het wagenpark is natuurlijk een van de meest voor de hand liggende besparingsmogelijkheden. Gaat Vitae ook creatiever te werk door elders in de organisatie te kijken naar mogelijkheden om te besparen?
"Driekwart van de CO2-uitstoot wordt bepaald door autokilometers, dus je moet praktisch zijn en beginnen waar de grootste winst te halen valt. We kunnen wel kostbare nieuwe duurzame gebouwen gaan huren, maar als kantoorruimte maar voor 10 procent van de uitstoot in de boeken staat, dan zou dat een beetje dom zijn. Je pakt natuurlijk waarop je het meeste rendement kunt behalen."

Basti Baroncini, redacteur Flexmarkt
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer