‘Vraag naar zorgpersoneel stijgt minder hard’

0

De vraag naar personeel in de ouderenzorg zal minder hard stijgen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

De senioren van de toekomst zullen steeds gezonder worden, verwacht het SCP. Daarom zal de vraag naar personeel tot 2030 jaarlijks ‘slechts’ met 1,2 procent stijgen tot uiteindelijk 300.000 arbeidsplaatsen. In de periode 1985-2005 steeg de vraag naar zorg met 1,8 procent per jaar.

Het SCP houdt een slag om de arm voor wat de prognoses betreft. De groeipercentages kunnen verder dalen als de politiek bijvoorbeeld beslist het aanbod van zorg voor ouderen te verkleinen. Ook kan het zijn dat meer mensen dan voorzien zelfstandig blijven wonen of door extra preventiebeleid gemiddeld langer gezond blijven dan nu het geval is.

Vast staat, volgens het planbureau, dat de vraag naar zorg niet zal dalen ten opzichte van nu. Het is niet zeker of er genoeg personeel zal zijn om de groei op te vangen. Want ook de beroepsbevolking neemt volgens de voorspellingen af. Dit probleem is eerder al door veel maatschappelijke organisaties gesignaleerd.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer