Online initiatief neemt koude acquisitie uit handen

8

Een nieuw initiatief in arbeidsbemiddelingsland zorgt ervoor dat uitzenders niet meer langs de deuren hoeven om goede kandidaten te slijten. Tenminste, dat is de doelstelling van mede-directeur Daniel Wevers van het bedrijf Step2go.

In de kern is zijn werkwijze heel simpel, zegt Daniel Wevers: ‘Een bedrijf kan bij ons anoniem een vacature plaatsen, zodat derden niet kunnen zien welk bedrijf erachter zit. Die vacature verspreiden we per e-mail naar allerlei aangesloten uitzenders, detacheerders, headhunters, re-integratiebedrijven, bijstandsbemiddelaars, enzovoort. Die kunnen een reactie geven op de vacature, die wij doorzetten naar het betreffende bedrijf. Als een kandidaat geschikt is bevonden, stappen wij ertussenuit. De uitzender kan de rest dan zelf afhandelen met het bedrijf dat de vacature heeft. Wij brengen de vraag- en aanbodzijde dus alleen met elkaar in contact. Waar iedereen gewend is dat de werkgever moet betalen voor dit soort diensten, draaien wij het om, bedrijven betalen al genoeg: de uitzenders moeten een bedrag van 160 euro neerleggen voor de bemiddeling.’

Voordeel voor uitzenders
Voor de uitzenders, de opdrachtnemers in dit verhaal, zit er een aantal voordelen aan de nieuwe constructie: ‘Het hele commerciële werk verdwijnt omdat je geen acquisitie meer hoeft te doen. Voorheen was je als uitzender nog wel eens dagen aan het bellen om iemand geplaatst te krijgen. Toen ik nog intercedent was heb ik dat zelf ook gedaan, en eigenlijk hebben alle partijen een hekel aan die koude acquisitie. Nu krijgen ze gewoon een mailtje wanneer een bedrijf een vacature heeft. Ook voor de opdrachtnemers van de overheid (re-integratiebureaus, gemeentes enz.) is het fijn, die hadden sowieso al niet zoveel met actieve bemiddeling.’

Bemiddelingskosten
Wevers vindt het bemiddelingstarief alleszins redelijk: ‘Ik heb voor een vorige werkgever wel eens berekend dat een gemiddelde plaatsing je als uitzendbureau 520 euro kost aan arbeidstijd, telefoonkosten, enzovoort. Ik denk dan ook dat uitzenders die 160 euro bemiddelingskosten er graag voor over hebben.’

Kleine jongens
Inmiddels bestaat ongeveer een derde van zijn klanten uit commerciële partijen (uitzenders, detacheerders) en de rest uit non-profit klanten (overheidspartijen). Samen zijn het ongeveer 350 partijen. Daar staan iets meer dan 100 bedrijven tegenover die een of meerdere vacatures hebben geplaatst. Sinds 1 juli 2010, toen het bedrijf startte, hebben ongeveer 40 mensen een nieuwe baan gevonden via deze manier.

Wevers: ‘De uitzendondernemingen die nu meedoen, zijn veelal de kleine jongens. Ze hebben veel drive en kwaliteit, en beschikken zeker over voldoende kandidaten, maar hebben vaak moeite met het vinden van voldoende vacatures. Dit initiatief brengt ze samen en helpt ze dezelfde kant op te kijken. Volgens mij worden ze daarmee in de toekomst zeker een bedreiging voor de grote jongens. Ze krijgen namelijk de beschikking over veel meer vacatures. De slagkracht wordt veel groter. De grote uitzenders zullen nog wel niet bang zijn voor Step2go, dat geef ik toe, maar in de toekomst hoop ik dat ze dat zeker wel worden.’

Motief
Step2go-directeuren Daniel Wevers en Dragos Goslinga vinden dat er te veel mensen buiten de boot vallen: ‘Die vertrouwen op UWV-bemiddelaars, faillissementssaneerders, re-integratiebedrijven, enzovoort. Soms krijgen zij dan een kleine training solliciteren, maar het zet zelden echt zoden aan de dijk. Het gaat om heel veel mensen die aan de kant staan in Nederland, zo’n 400.000 geloof ik. Zij hebben niet de middelen om zich te laten vinden, en dat willen we veranderen. Zeventig procent van alle vacatures verschijnt – onder meer vanwege de kosten – niet op een jobboard. Door opdrachtgevers (bedrijven met een vacature) en opdrachtnemers (allerlei soorten bemiddelaars) op een andere manier met elkaar in contact te brengen, zou het mooi zijn als ook deze mensen een baan kunnen vinden.’

Basti Baroncini, redacteur Flexmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

8 reacties

 1. Als ik werkgever was, zou ik maar al te graag al mijn vacatures plaatsen, in de wetenschap dat ik meer dan 1 uitzendbureau bereik en het ook nog eens niets kost, daarnaast weet ik dat de uitzendbureaus zullen proberen passende en gemotiveerde mensen te sturen, wat een hoop correspondentie en sollicitatiegesprekkenl scheelt.

 2. Het herverpakken van tijd en inspanning is een zeer goed idee. Zodra betaald wordt voor een geslaagde bemiddeling is 160 euro geen geld, wat je ook nog dubbel terugverdient als uitzendubreau.

  Het vergt van mening buro wel meer inspanning. Er is in het beginstadium geen persoonlijk contact met het bedrijf. Ze moeten echt werken en goed motiveren waarom zij deze de beste optie vinden. Dat is een vak wat menig intercedent niet goed beheerst.

  Dit zou kunnen gaan werken.

 3. Zeer goede opzet lijkt mij, je bent als bedrijf af van al die sollicitatie procedures. en tegen geringe kosten worden er alleen kanidaten voor gedragen die echt in het plaatje passen.
  Zie er een goede kans van slagen in, en wens de heren veel succes.

 4. Raoul | Payper op

  Interessant model, echter louter voorstellen op basis van een ‘papieren’ profiel is niet voor alle vacatures de oplossing. Je hebt minimaal een kwalitatief goede vacature beschrijving nodig anders wordt het al snel ‘CV schuiven’ en haken bepaalde intermediairs snel af.
  Mooi businessmodel anyway!

 5. Berend van Berkel op

  Als Step2Go alleen met uitzenbureau’s werkt welke gecertificeerd zijn of aangesloten zijn bij een Branche-vereninging dan is het een erg goed initiatief voor de bedrijven met vacatures.

 6. Daniel Wevers op

  @ Berend,

  Beste Berend, wij maken geen onderscheid op basis van aansluitingen. Wij geven de verantwoordelijkheid van aansluitingen over aan de opdrachtgever.

  Zodra zij een wens hebben tot aansluiting kunnen zij overgaan tot de keuze van een w&s of kan het bureau een aangesloten payroller inzetten. Inmiddels zijn aansluitingen bij een branche organisatie dan ook al lang achterhaald.

  Payrolling is ook voor kleine bureautjes een goede oplossing en biedt hen dezelfde mogelijkheden als elke grote broer in de markt. Op deze wijze werkt inmiddels het gros van de kleinere bureau’s en biedt exact dezelfde zekerheden als ieder bureau met aansluitingen.

  Maar ik vind het goed dat je het aanhaalt, is namelijk altijd een goed marktadvies! Tevens wil ik iedereen bedanken voor de opbouwende opmerkingen!

  Vriendelijke groet,

  Daniel Wevers.

Reageer