Werkgever veroorzaakt verstoorde arbeidsverhouding

0

Ontslag naar aanleiding van een arbeidsconflict

De feiten
Een werkneemster is bijna één jaar in dienst als secretaresse. Na aanvankelijke volle tevredenheid over haar functioneren slaat de mening van de werkgever om en wordt zij aangesproken op haar gedrag en houding. Na een aanvaring met een collega wordt zij naar huis gestuurd.
De werkneemster meldt zich ziek. De Arbodienst constateert een arbeidsconflict en stelt mediation voor. De werkgever wijst dat voorstel af en dient een ontbindingsverzoek in.
 
De beslissing
De kantonrechter stelt vast dat de arbeidsverhouding verstoord is geraakt en geeft daarbij aan dat die verstoring geheel is te verwijten aan de werkgever. Deze heeft, na het incident met de collega de werkneemster niet in staat gesteld om te reageren, maar heeft haar zonder meer op non-actief gesteld. Het mediationvoorstel van de Arbodienst was niet bindend en kon door de werkgever worden verworpen. Het feit echter dat de werkgever vervolgens direct een ontbindingsprocedure is gestart getuigt niet van goed werkgeverschap. De rechter kende de werkneemster een ruime vergoeding toe.
Kantonrechter Amsterdam 21 april 2006, Jurisprudentie Arbeidsrecht 2006, nr. 142
 
Commentaar
De werkgever is duidelijk (deels) uit emotionele overwegingen tot zijn beslissing gekomen. Emoties spelen bij arbeidsconflicten altijd een rol, maar een goed werkgever probeert ze zo veel mogelijk buiten het professionele personeelsbeleid te laten.
 
Auteur: mr J.M. Caro, Advocatenkantoor Werk & Wet

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer