Werkgevers minder somber over arbeidsmarkt

0

Het voorzichtige herstel van de economie maakt werkgevers minder somber over de nabije toekomst. Voor het eerst in een jaar tijd zijn er meer Nederlandse werkgevers die verwachten op korte termijn meer personeel nodig te hebben, dan werkgevers die denken mensen te moeten ontslaan.

Dat concludeert uitzendorganisatie Manpower op basis van haar internationale arbeidsmarktbarometer.

Ruim 80 procent van de ondervraagde werkgevers verwacht in het derde kwartaal van dit jaar evenveel werknemers in dienst te hebben als nu. Bijna 10 procent denkt echter al in de komende maanden nieuwe krachten aan te moeten nemen. Slechts 5 procent verwacht mensen te moeten ontslaan. Daarmee overtreffen de optimisten onder de werkgevers voor het eerst sinds het tweede kwartaal van vorig jaar de pessimisten.

Volgens een woordvoerder van Manpower Nederland wijst die ontwikkeling op een duidelijke omslag. ‘De arbeidsmarkt heeft afgelopen jaar een aantal flinke klappen gekregen, maar nu gaat het absoluut de goede kant op.’

Vooral in de transport- en de industriesector groeide het aantal werkgevers dat denkt in de komende maanden meer werknemers aan te moeten trekken. Maar ook in de zakelijke dienstverlening, een sector die langer nodig heeft om te herstelllen van een economische inzinking, neemt het optimisme langzamerhand toe. In de bouw kwam afgelopen kwartaal een einde aan de maandenlange stijging van het pessimisme van werkgevers.

In 31 van de 36 landen waar Manpower de stemming peilt, zijn meer werkgevers optimistisch dan pessimistisch. Een jaar geleden was de stemming nog in 13 Europese landen overwegend somber. Inmiddels hebben de pessimistische werkgevers alleen in Italië, Ierland, Spanje en Griekenland nog de overhand.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer