Randstad: ‘minder werk voor zzp’er door wet DBA’

0

Opdrachtgevers zijn door de nieuwe regels voor zzp’ers huiveriger om mensen in te huren. Dat leidt tot minder werk voor zelfstandigen.

Dat blijkt volgens uitzendorganisatie Randstad uit een evaluatie van de eerste twee maanden van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Eerder meldde Randstad al dat 88% van de zzp’ers vreesde minder werk te krijgen door de nieuwe regels.

VAR wordt modelovereenkomst

De oude VAR-verklaring wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector. De nieuwe regels gingen op 1 mei in, maar bedrijven krijgen nog een jaar om hun werkwijze aan te passen. Veel bedrijven zijn al overgeschakeld op de nieuwe regels, omdat ze hoge boetes riskeren als ze straks niet aan de regels voldoen.

Minder zzp´ers

Randstad denkt dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat er minder zzp’ers zullen overblijven. ‘De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachtend zijn of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren’, zegt zzp-programmadirecteur Arco Elsman van Randstad.

De regels

Volgens Randstad voldoet de gemiddelde zzp’er die nu nog met een VAR-verklaring werkt in 95% van de gevallen niet aan de nieuwe regels. Zij kunnen niet voor hun opdrachtgever blijven werken. Zo hebben ze hun administratie niet op orde en zijn ze bijvoorbeeld niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Boetes

Bedrijven bemoeien zich volgens Randstad steeds meer met de vraag of zzp’ers ook op papier ondernemer zijn. Voorheen deden ze dat niet, omdat die verantwoordelijkheid bij de zzp’er zelf lag. Maar nu kunnen de bedrijven ook beboet worden als de zzp’er niet aan de regels voldoet.

Gezagsverhouding

De nieuwe regels zijn bedoeld om iets te doen aan schijnzelfstandigheid bij zelfstandigen. Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding zijn. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden door het bedrijf.

Geen belemmering bovenkant interimmarkt

Uit onderzoek door Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit blijkt echter dat de komst van de wet DBA niet leidt tot vraaguitval voor de bovenkant van de interim markt. In het onderzoek geven 457 interim managers -actief op management- en directieniveau- hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2016 ontwikkelt. De verwachtingen over de vraag naar interim activiteiten blijft over alle sectoren overwegend positief; 44% van de responsgroep verwacht een stijging van de vraag, 13% een daling. ‘Hoewel de wet DBA nog pril is, lijkt deze nauwelijks voor belemmeringen te gaan zorgen’, aldus Piet Hein de Sonnaville, partner van Schaekel & Partners.

Bronnen: ANP/Randstad/Schaekel & Partners

Lees ook:

Lees over de kansen die de Wet DBA met zich meebrengt voor flexbureaus:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer