Vrijheid van freelancen lonkt voor werknemers

0

Zzp’er worden is blijkbaar nog altijd een droom van veel mensen in loondienst. Een op de drie Nederlandse werknemers denkt actief na over freelancen of het oprichten van een eigen BV.

Dit blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.

Gig economy

Ook op Europees niveau is de opkomst van de ‘gig economy’ te zien, waar werken op basis van losse opdrachten eerder regel dan uitzondering is. Meer dan een kwart van de Europese werknemers heeft concrete plannen om een eigen bedrijf te starten of als freelancer aan de slag te gaan. Tweederde neemt het in overweging.

Motivatie

Als motivatie hiervoor blijkt inkomen – het zelf kunnen bepalen van uurloon, tijden en dus inkomen – de belangrijkste drijfveer, gevolgd door de mogelijkheid om te werken waar en wanneer je wilt en het verkrijgen van een goede balans tussen werk en privéleven.
Beperkte loopbaanmogelijkheden bij de huidige werkgever lijken in ieder geval niet de reden om zelfstandig aan de slag te willen gaan. Slechts 5% van de Nederlandse werknemers geeft aan niet vooruit te komen in hun carrière door een gebrek aan kansen bij hun huidige werkgever.

Freelancen is populair

Freelancen als nieuwe trend is het meest populair onder de millenniumgeneratie: 37% van de jongeren van 16 tot 25 jaar overweegt serieus om deze stap te zetten. Bij werknemers van 25 tot 34 jaar is dit 36%. Meer mannen dan vrouwen (respectievelijk 29% en 22%) vinden freelancen een aantrekkelijke optie.

Bron: ADP

Noot van de redactie: ondanks dat in Nederland freelancen populair blijft, daalt de bemiddeling van zzp’ers. De omzet van detacheerders uit bemiddeling van zelfstandigen daalde in het laatste kwartaal van 2016 met maar liefst 17% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van PwC, Dat is een gevolg van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

Lees over de gevolgen van de Wet DBA voor zzp’ers en bemiddelaars:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer