Helft zzp’ers heeft last van Wet DBA

0

Iets minder dan de helft van de zzp’ers heeft afgelopen jaar al gevolgen ondervonden van de Wet DBA.

Dat blijkt uit een online enquête van ZZP Barometer onder 825 zzp’ers.

Ongeveer de helft van de zzp’ers heeft dus vorig jaar last gehad van de Wet DBA. Wanneer zzp’ers wel invloed van de Wet DBA hebben ervaren is dit in de meeste gevallen in de vorm van minder opdrachten (23,6%) en doordat opdrachtgevers niet meer met hen willen werken (21,1%). Ook moesten zzp’ers soms een lager tarief rekenen (8,4%) of hebben zij kortere opdrachten gehad (6,9%).

Een kleine meerderheid van de zzp’ers (53,8%) geeft aan dat de Wet DBA in 2016 weinig tot geen invloed heeft gehad op zijn of haar ondernemerschap. De helft van deze groep (26,9%) heeft zelfs helemaal geen effecten van de wet ervaren.

1 op 3 zzp’ers verwacht afschaffing Wet DBA

In het kader van het tijdelijk uitstel van handhaving van de Wet DBA (tot 1 januari 2018, red.) verwacht 1 op de 3 zzp’ers dat de politiek zal besluiten de wet af te schaffen. Een iets kleiner deel van de zzp’ers (27,3%) verwacht de z(z)p’er een nieuwe ondernemersvorm zal worden en 16,7% verwacht dat de wet ongewijzigd zal blijven per 1 januari 2018. Bijna een op de tien (9,8%) van de respondenten denkt zelfs dat de VAR opnieuw ingevoerd zal worden.

Zzp’er slecht voorgelicht over Wet DBA

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de zzp’er over het algemeen niet zo goed op de hoogte is van de inhoudelijke aspecten van de wet. Zo denkt 58,6% van de respondenten dat de z(z)p’er onder de Wet DBA minimaal drie opdrachtgevers moet hebben. Ook is bijna de helft van de zzp’ers (49,1%) in de veronderstelling dat de z(z)p’er verplicht kan worden om werknemerspremies af te dragen onder de wet.

Bron: ZZP Barometer (bewerkt door redactie Flexmarkt)

Lees ook:

Over Auteur

Reageer