2018 goed jaar voor (hoogopgeleide) zzp’ers

0

Komend jaar belooft een goed jaar te worden voor zzp’ers. Door economische groei zal het aanbod opdrachten toenemen en het vervangen van de Wet DBA, zal de zzp-markt meer lucht geven. Volgens Wim Davidse, strategisch adviesbureau Dzjeng en hoofdredacteur Flexmarkt, zal vooral de hoogopgeleide zzp’er profiteren van de groei.

Dat blijkt uit de Marktmonitor ZP Facts en een interview met Wim Davidse bij ZP Radio.

ZP Index op hoogste punt

De ZP Index bereikte in het derde kwartaal van 2017 zijn hoogste punt ooit: 124. Maar Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, tempert de positieve verwachtingen enigszins: “We zien momenteel een licht opwaartse beweging, maar laten we niet te vroeg juichen. Begin 2016 zagen we iets vergelijkbaars, maar die ontwikkeling heeft zich in 2017 niet doorgezet, waarschijnlijk onder druk van de Wet DBA. Dankzij de huidige ontwikkeling van de economie en de schaarste op de arbeidsmarkt komt de zp’er steeds meer aan het stuur. Tel daar de vervanging van de Wet DBA bij op, waarbij aangetekend dat de invulling van de nieuwe wet essentieel wordt, en de zp’er mag hopen op een positieve tariefontwikkeling in 2018.”

Wet DBA verdwijnt

Een andere positieve ontwikkeling is het verdwijnen van de Wet DBA. In het nieuwe regeerakkoord is aangekondigd dat de wet wordt vervangen door een gedifferentieerd stelsel, waarbij verschillende types zelfstandigen hun eigen aanpak krijgen. De hoogte van het uurtarief gaat mede bepalen of een zelfstandige buiten loondienst kan werken met zijn opdrachtgever.
Mike Korenvaar, CFO bij HeadFirst, mede-initiatiefnemer van ZP Facts, reageert: “De zelfstandig professional was onbedoeld de dupe van de Wet DBA. Dat zijn geen schijnzelfstandigen. Met de nieuwe wetgeving komt er een aparte aanpak van schijnzelfstandigheid aan de ‘onderkant’ van de markt. Daarnaast krijgt de zp’er aan de ‘bovenkant’ de mogelijkheid om risicovrij zaken te doen met zijn opdrachtgever. Dat is positief. Om de rust in de flexibele arbeidsmarkt definitief terug te laten keren moeten de details van de nieuwe wet echter wel snel en gedegen worden uitgewerkt. Pas dan ontstaat rust bij opdrachtgevers en wordt 2018 echt een mooi jaar voor zp’ers.”

Meer hoogopgeleide zzp’ers

Over de trends in de flexmarkt zegt Wim Davidse, strategisch adviesbureau Dzjeng en hoofdredacteur Flexmarkt, in een interview met ZP Radio dat 2018 ‘een heel mooi jaar gaat worden’, maar Davidse waarschuwt ook dat ‘2018 zal geen representatief jaar zijn’. “Alles lijkt heel even mooi, door de krapte op de arbeidsmarkt groeit de vraag naar vast werk en flexwerk, maar over twee of drie jaar zullen laag- en middelbaar opgeleiden wel eens hun ‘Kodak-moment kunnen beleven, als het economisch weer minder goed gaat en werkgevers weer van hen af willen.”
Dat onderscheid tussen hoogopgeleiden en laag-/middelbaar opgeleiden maakt Davidse in het interview ook voor de zzp-markt. “Het zzp-schap voor hoogopgeleiden zal alleen maar groeien, maar voor laag- en middelbaar opgeleiden zie je het zzp-schap al afnemen. In plaats daarvan krijgen deze mensen eerder een ander type flexcontract, zoals een contract voor bepaalde tijd.”

Bron: ZP Facts (ZP Zaken/HeadFirst) /ZP Radio

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer