Coronacrisis: kwart minder vacatures, wel belangrijke rol uitzenders

0

Het aantal vacatures daalt drastisch sinds de coronacrisis, maar de uitzendbranche zit niet stil. Want in de ene sector is al het werk stillgevallen en in de andere is een schreeuwend tekort aan personeel. ‘Op dit moment vervullen met name uitzendbureaus een enorm belangrijke rol om de piek-en-ziek-vraag in de arbeidsmarkt op te vangen.’

Het UWV heeft een overzicht gemaakt op basis van een eerste inventarisatie onder werkgevers(organisaties).

Tekort aan personeel

Uiteraard is er op dit moment een tekort aan personeel in ziekenhuizen. Daar springt personeel van andere afdelingen bij op de ic’s en worden professionals die de zorg hebben verlaten, uitgenodigd om tijdelijk terug te komen.
Maar ook de land- en tuinbouw heeft dringend mensen nodig voor de aankomende oogsten, de supermarkten hebben het erg druk en de vraag naar pakket- en postbezorgers is momenteel groot. Ook sommige klantcontactcentra en ict-helpdesk hebben meer mensen nodig.

Overschot aan personeel

Door de overheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is er in andere sectoren juist minder of helemaal geen werk meer. Dat geldt uiteraard voor de horeca, de evenementenbranche en bedrijven waar direct contact met de klant vereist is, zoals kappers. Ook (kleding)winkels, bouwbedrijven, vakantieparken, de reisbranche en delen van de industrie hebben te lijden onder de coronacrisis.

Bekijk de Inventarisatie van acute personeelstekorten of -overschotten (UWV).

Kwart minder vacatures

De coronacrisis hakt ook stevig in het vacature-aanbod. Er zijn volgens de Intelligence Group in de laatste week van maart/begin april (week 14) een kwart (-24%) minder nieuwe vacatures online gepubliceerd ten opzichte van de eerste week van januari. “Ten opzichte van het begin van het jaar krijgt de arbeidsmarkt een enorme klap, zelfs zonder het meenemen van de seizoeneffecten. Je kunt ook zeggen dat na de afgekondigde maatregelen in Nederland (12 maart) en ruim 153.000 nieuwe online vacatures bij zijn gekomen. Dat impliceert zeker niet dat de arbeidsmarkt tot stilstand is gekomen. Op dit moment vervullen met name uitzendbureaus een enorm belangrijke rol om de piek-en-ziek-vraag in de arbeidsmarkt op te vangen. Er is derhalve nog genoeg dynamiek, maar de richting van de beweging is wel sterk dalende”, zegt Aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Vacatures via uitzendbureaus

Wat daarbij opvalt is dat uitzend- en W&S-bureaus daarentegen slechtst 10% minder vacatures hadden, met in de laatste week van maart zelfs een kleine groei ten opzichte van een week daarvoor. Dat duidt op de rol van de uitzendsector bij het bemiddelen van sectoren met personeelsoverschotten naar sectoren met personeelstekort.

De meest gevraagde functies op dit moment volgens Intelligence Group/Jobdigger zijn:

  1. Magazijnmedewerker
  2. Medewerker Klantenservice
  3. Vrachtwagenchauffeur
  4. Accountmanager
  5. Werkvoorbereider
  6. Elektromonteur
  7. Operator Food
  8. Timmerman
  9. Verzorgende IG
  10. Administratief Medewerker

Indeed telt 23% minder vacatures

Uit analyse van Indeed is een eerste impressie af te leiden van de gevolgen van de coronacrisis voor de arbeidsmarkt. “Sinds de corona-uitbraak zien we een sterke daling. Vanaf 3 april lag het aantal vacatures 23% onder de trend van vorig jaar”, zegt Arjan Vissers van Indeed Benelux.

Dit geeft in grote lijnen hetzelfde beeld. Indeed stekt vast dat de horeca (-53% daling in vacatures t.o.v. vorig jaar) en de hospitality & toerisme (-48%) het zwaarst getroffen worden. Chauffeursdiensten (-29%) en detailhandel (-22%) zijn ook logische dalers. Opvallend, Indeed stelt een daling in vacatures van 10% vast in de land- en tuinbouw, terwijl er volgens het UWV juist een tekort aan mensen in deze sector is.

En volgens Indeed is er ook een daling in vacatures voor verpleegkundigen (-7%) – terwijl het UWV aangeeft dat er juist een tekort aan ziekenhuispersoneel is. En ook de daling in vacatures in de farmacie en apotheek (-22%) lijkt niet logisch. Maar volgens Indeed gaat het hier om functies met specifieke kwalificaties. Zo is de vraag naar ‘ic verpleegkundige’ sinds begin maart met 28% toegenomen.

vacatures

Wat hierbij opvalt, is dat de vraag naar bepaalde technische, schaarse profielen is toegenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Plc programmeur (+126%),  machinebouwers (+115%) en mechanical engineers (44%). Opmerkelijk is dat het aantal vacatures voor corporate recruiters met 36% flink is gekelderd in deze periode.

 

Over Auteur

Reageer