De Flexpartij

0

Als er een partij voor arbeiders is, waarom is er dan geen partij voor flex? Franziska Szabó (PA Online) droomt van zo’n Flexpartij. In haar column voor Flexmarkt legt zij uit waarom die partij hard nodig is.

‘Regeren is vooruitzien’. Dat was de slogan van de overheid vroeger. In maart zijn er weer verkiezingen. We kunnen kiezen uit 37 partijen! Democratie. Als 37 partijen mogelijk zijn, kan er nog wel eentje bij, toch? De Flexpartij. Er is een arbeiderspartij. In hoeverre is die nog voor de arbeiders? Al gun ik iedereen een vaste baan, veel flexwerkers kiezen voor de vrijheid van tijdelijk werk en interim opdrachten. Sterker, in weerwil van aangescherpte regels en hogere premies, hebben veel organisaties simpelweg een flexibele schil nodig. Een kwestie van vraag en aanbod.

Er wordt altijd een beetje voorbijgegaan aan de flexbureaus. Dat verbaast me elke keer weer als er de politiek nieuwe regels maakt of aanscherpt. Wat ze vergeten, is dat wij – de flexbureaus – werkbemiddelaars zijn die naar werk zoekende werknemers daadwerkelijk aan het werk helpen. Werk dat vaak uitmondt in een vaste baan. Onder meer vakbonden en kennisplatformen lobbyen bij de politiek ten behoeve van flexwerkers. Zij hebben al veel bereikt. De Flexpartij voert het gesprek echter rechtstreeks in de politiek, in de Tweede Kamer. Daarmee geven wij de flexwerkers direct een stem. Rechtstreeks, zonder omwegen en met korte lijnen.

Wat staat er in het verkiezingsprogramma van de Flexpartij? Om te beginnen: dezelfde regels en vergoedingen voor flexwerkers als voor werknemers in vaste dienst. Dat betekent dus ook dat de premies binnen de loonheffing weer worden gelijkgesteld. Ook pakken wij de ongelijkheid binnen de hypotheekmarkt aan. Al jaren is het namelijk vrijwel onmogelijk voor flexwerkers via een bank of verzekeraar een hypotheek te krijgen om een huis te kopen. Vreemd genoeg mogen diezelfde flexwerkers wel op de vrije markt huren, terwijl die huren vaak veel hoger zijn dan de maandelijkse lasten van een hypotheek. Zeker gezien de nog steeds aanhoudend lage rente. Wij van de Flexpartij gebruiken daarom onze invloed in de politiek om dit voor flexwerkers wel mogelijk te maken. Wat heeft de Flexpartij zowel de politiek als de achterban te bieden? Kennis van de flexmarkt, werkbemiddeling, aanpassing en vereenvoudiging van de arbeidswet en regelgeving. Hoe dan? Door het rondpompen van geld te stoppen. Dit heeft geleid tot een bijzonder ingewikkeld belastingstelsel, waar men wel aan wil tornen, maar niet durft. Dus worden er steeds weer nieuwe regels toegevoegd. Met als bijkomend nadeel dat de softwaresystemen daardoor ook steeds weer moeten aangepast.

Lees ook: Verkiezingen: dit zijn de ingrijpende plannen voor de flexmarkt

De Flexpartij houdt van simpel en praktisch. Verlaag de premies weer die onder de Wab verhoogd zijn. Organisaties vullen hun flexibele schil aan, zodat meer mensen weer aan het werk kunnen en de belastinginkomsten binnenstromen. Wees niet bang voor een ketenregeling.
Het gaat er toch om dat zoveel mogelijk mensen aan het werk komen en zijn? Dat betekent een geld verdienende en uitgevende bevolking. Dus een blije bevolking en een ‘blije’ economie en schatkist. Wat wil je nog meer?

Ach ja, zo droom ik nog even verder…

Deze column van Franziska Szabó (PA Online) is ook gepubliceerd in de maart-editie van Flexmarkt.

Vooruitzichten flexondernemers in coronatijd

Flexmarkt sprak met vier flexondernemers over het turbulente jaar 2020 en hun verwachtingen voor dit jaar. Dit is een bundeling van interviews met Johan Bogaard (Vibe Group), Marjolein van de Veerdonk (WerkTalent), René Louwers (Orion Engineering) en Wies van ’t Slot (365Werk). Ontvang deze GRATIS download.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer