OTTO Work Force spil in discussie over de arbeidsmigrant

0

“De positie van de arbeidsmigranten gaat mij zeer aan het hart”, zegt Frank van Gool (OTTO Work Force) in zijn column in Flexmarkt. Van Gool is blij met het rapport van het Aanjaagteam Arbeidsmigranten en zou graag zien dat de politiek vaart zet achter invoering hiervan. Toch vindt PvdA’er Gijs van Dijk het nodig frontaal de persoonlijke aanval te openen op Van Gool.

De column van Van Gool in Flexmarkt:

‘Bent u ook zo nieuwsgierig naar de uitslag van de verkiezingen van volgende maand? Het is natuurlijk heel bijzonder om juist in deze turbulente tijd de koers voor de komende jaren uit te zetten. En dat gaat gebeuren, want na de verkiezingen komt er – vroeger of later – een nieuw kabinet. Ik heb alvast een suggestie voor de titel van het coalitieakkoord: vaart maken. Net als veel andere ondernemers erger ik mij soms groen en geel aan de stroperigheid en de besluiteloosheid van de politiek. Ik ben in mijn werk dagelijks met arbeidsmigratie bezig en de positie van de arbeidsmigranten gaat mij dan ook zeer aan het hart.
Daarom was ik heel blij met het rapport dat Emile Roemer eind oktober presenteerde namens het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. De titel is mij uit het hart gegrepen: ‘Geen tweederangsburgers’. En ook met de inhoud ben ik het van harte eens.
Tot mijn schrik reageerde minister Koolmees twee maanden later met een brief aan de Tweede Kamer weliswaar instemmend – hij deelt de adviezen van de commissie grotendeels. Maar de belangrijkste beslissingen wil hij doorschuiven naar het volgende Kabinet. U snapt de titel van deze column: ik zou veel meer vaart willen maken. Dat geldt overigens voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Ruim een derde van de Nederlanders vindt dat de positie van arbeidsmigranten een hoofdthema moet zijn bij de komende verkiezingen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Peil.nl dat wij eind december hebben laten verrichten onder 4.000 Nederlanders. Slechts 15% van de ondervraagden is van mening dat de integratie van arbeidsmigranten in ons land goed is geregeld. Geen wonder dat 80% van de ondervraagden vindt dat de politiek de komende jaren moet inzetten op verbetering van de integratie van arbeidsmigranten. Ook de verbetering van arbeidsomstandigheden (56 procent) en de huisvesting (40%) van arbeidsmigranten worden gezien als taken voor een nieuw kabinet. Slechts 21% van de ondervraagden vindt dat de huisvesting van arbeidsmigranten in ons land goed is geregeld. Voor de arbeidsomstandigheden is dat 27%.

Wij konden het overigens niet laten om ook naar de eventuele terugkeer van de uitzendvergunning te vragen. Gevraagd naar hun mening over de uitzendsector antwoordt 87% van de ondervraagden dat het invoeren van de vergunningsplicht voor uitzendbureaus noodzakelijk is. Maar dit terzijde. Waar het mij om gaat is dat de positie van arbeidsmigranten leeft in brede lagen van de bevolking. En dat maar liefst 80 procent van de Nederlanders vindt dat de politiek de komende jaren echt iets moet doen om die te verbeteren. De oproep aan politiek Den Haag is dus duidelijk. Vaart maken, en niet alleen omdat ik dat zeg.

Deze column is gepubliceerd in de meest recente editie van Flexmarkt magazine.

Politieke discussie

Er is veel discussie over de omstandigheden waarin arbeidsmigranten wonen en werken en de rol van uitzendbureaus. OTTO Work Force bemiddelt arbeidsmigranten, met name uit Polen. Frank van Gool pleitte eerder al voor herinvoering van de uitzendvergunning om de wildgroei in de uitzendbranche aan te pakken en voor een strenger beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten.
Maar Van Gool wordt nu zelfs persoonlijk aangevallen door PvDA-kamerlid Gijs van Dijk. Die heeft, samen met andere PvdA’ers, in een opiniestuk op Joop.nl Frank van Gool ervan beschuldigd ‘misstanden in de uitzendsector te vergoeilijken’. Arbeidsmigranten die voor het uitzendbureau werken zouden ‘in tentjes achter de bungalows op het vakantiepark slapen’, ‘dubbele diensten werken om genoeg te verdienen’ en ‘moeten aankloppen bij de daklozenopvang als ze op straat zijn geschopt’.
Advocaten van OTTO Workforce stellen dat het bedrijf ‘zonder enige feitelijke grondslag wordt beschuldigd’ van uitbuiting van arbeidsmigranten. Zij eisen dat Joop.nl het opiniestuk verwijderd van de site.


Onlangs heeft het Aanjaagteam Arbeidsmigranten (Commissie Roemer) aanbevelingen gedaan om de situatie voor arbeidsmigranten te verbeteren. Er lijkt zich daarvoor een politieke meerderheid af te tekenen. Volgens de NBBU schiet de Commissie Roemer echter zijn doel voorbij.

Over Auteur

Reageer