Herstel arbeidsmarkt zet (voorzichtig) door

0

Er was de afgelopen maand weer sprake van enig herstel van de arbeidsmarkt. Landelijk gezien ligt het aantal vacatures momenteel nog wel -13% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er nog geen sprake was van een coronacrisis.

Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed.

“Het doorzetten van het vacatureherstel heeft logischerwijs te maken met de eerste versoepelingen in de huidige lockdown”, zegt Arjan Vissers van Indeed. “Om de arbeidsmarkt weer echt richting positieve cijfers te sturen, zijn verdere versoepelingen van de maatregelen nodig.”

Volgens de cijfers van Indeed kwam in de loop van januari het herstel van de arbeidsmarkt weer wat op gang. Het aantal vacatures lag toen -12% lager dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.
Het herstel van de arbeidsmarkt stagneerde eind 2020. In december lag het aantal vacatures -16% lager dan een jaar daarvoor.

Daarvoor was sprake van herstel van de vacaturemarkt. Zo lag eind september het aantal vacatures -21% onder de vacaturetrend van vorig jaar. Dat was een flinke verbetering ten opzichte van begin juni, toen de vacaturetrend op -38% stond.

Minder vraag naar zorgpersoneel

De vraag naar zorgpersoneel blijft groot. Maar het is opvallend dat de vraag naar verpleegkundigen volgens de cijfers van Indeed afgelopen maand met -7% afnam. En de vraag naar verzorgenden in de individuele gezondheidszorg nam zelfs met -11% af. Vissers: “Voor het eerst in maanden is sprake van een daling in het aantal vacatures in de zorg. Toch is het personeelstekort in de zorg duidelijk nog niet opgelost.”

Bouwsector groeit door

De bouwsector draait goed. Het aantal vacatures in de bouw ligt 21% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vissers: “De bouw is het afgelopen jaar relatief onaangetast gebleven, een groot deel van de sector kon blijven doorgaan.

Horeca en toerisme nog flink in de min

“De situatie voor de sectoren horeca en hospitality en toerisme is nog steeds zorgelijk,” stelt Vissers. Het niveau voor de horeca ligt nu -57% lager dan een jaar geleden, in hospitality en toerisme is dit -59%. “Tijdens de persconferentie is zachtjes gesproken over mogelijke versoepelingen voor de horeca aan het einde van de maand. En met de zomermaanden in aantocht en het perspectief dat door de vaccins geboden wordt, hopen wij dat ook de cijfers voor de sector verder significant zullen herstellen”, zegt Vissers.

 

Wim Davidse, hoofdredacteur Flexmarkt voorspelt verdere groei van de vacaturemarkt.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer