Herstel arbeidsmarkt stagneert

0

In Nederland is het herstel van het aantal vacatures afgevlakt. Niet verwonderlijk, het aantal vacatures in de zorg is afgelopen maand wel weer fors gestegen. Met name verpleegkundigen op de spoedeisende hulp en de intensive care zijn gewild. 

Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed.

Vacaturetrend

Op landelijk niveau ligt het aantal vacatures de afgelopen maand nu -16% lager dan een jaar geleden. Vorige maand lag de vacaturetrend op hetzelfde niveau. Dat betekent dus een stagnatie.

Hiervoor was sprake van herstel van de vacaturemarkt. Zo lag eind september het aantal vacatures -21% onder de vacaturetrend van vorig jaar. Dat was een flinke verbetering ten opzichte van begin juni, toen de vacaturetrend op -38% stond.

indeed
Bron: indeed

Stijgende vraag naar ziekenhuispersoneel

De reeds in maart ingezette stijging van de vraag naar zorgpersoneel is ook vorige maand doorgezet. De vacature voor IC verpleegkundige staat wederom in de top vijf van vacatures met de grootste stijgingen. Opvallend is dat waar in oktober sprake was van een toenemende vraag naar verpleegkundigen voor individuele gezondheidszorg (zoals thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg), nu vooral vraag is naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en de intensive care. “Het afgelopen half jaar zien we dat de vacaturetrend een directe afspiegeling is van de ontwikkelingen rondom COVID-19”, zegt Kelly Oude Veldhuis, woordvoerder van Indeed. “De toenemende ziekenhuisopnames van de afgelopen paar weken is vrijwel direct zichtbaar in de vraag naar personeel in de zorg, waar al jaren een tekort aan personeel heerst.”

Vrije val horeca en toerisme

Uit de cijfers blijkt dat optimisme in de sectoren horeca, toerisme en hospitality ook nog niet op zijn plaats is. In augustus werd in die sectoren nog een kleine verbetering van de vacaturetrend gerapporteerd ten opzichte van de maand daarvoor. Sinds september loopt de trend weer terug. Het niveau van het aantal vacatures in de sector hospitality en toerisme ligt nu zestig procentpunt lager dan een jaar geleden. In de horeca is dit zelfs zeventig procentpunt.

De vacaturecijfers voor de sector kunst en cultuur toonde in de afgelopen drie maanden een stijgende lijn, waarmee de sector op weg leek naar het niveau van vorig jaar. Aan die groei is echter een abrupt einde gekomen. “De coronamaatregelen maken het heel moeilijk voor de sector om rendabel te kunnen zijn”, zegt Oude Veldhuis.

Bouw herstelt na dip

De bouwsector is na de dip begin dit jaar in de afgelopen maanden hersteld. Timmermannen, dakdekkers, stukadoors en monteurs behoren zelfs tot de meest gevraagde arbeidskrachten sinds de uitbraak van het coronavirus. “Gezien de conjunctuurgevoeligheid van de sector zou een krimp geen verrassing zijn, maar de bouw heeft echter relatief actief kunnen blijven ten opzichte van andere sectoren en had beperkt last van de maatregelen.

De strenge lockdown die sinds vandaag geldt zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de Nederlandse vacaturemarkt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer