Verder herstel vacaturemarkt, meer intercedenten gevraagd

0

Het aantal vacatures in Nederland stijgt al geruime tijd en in september weer sneller dan de maanden ervoor. Met -21% ligt het aantal vacatures nog wel onder de vacaturetrend van vorig jaar. Opvallend is dat het aantal vacatures voor intercedent relatief snel stijgt.

Dat stelt vacaturesite Indeed op basis van de eigen maandelijkse vacature-/arbeidsmarktupdate.

Ten opzichte van de trend in augustus is er een stijging van 5% waar te nemen, één van de grootste stijgingen sinds de maand mei. In juni lag de vacaturetrend nog op -38%. Vrijwel alle sectoren blijven zich herstellen, behalve de horecasector. “De dip in herstel die we vorige maand noteerden lijkt dus weer rechtgetrokken”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. “Vrijwel in alle sectoren noteren we groene cijfers.”

Vacatures verpleegkunde

Nieuwe vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, maken ook een positieve ontwikkeling door. Vissers: “Het aantal vacatures in de verpleegkunde bevindt zich de afgelopen zeven dagen ruim boven de trend van vorig jaar. De aanleiding daarvan is mogelijkerwijs dat ziekenhuizen aan het opschalen zijn. De lessen uit de eerste golf lijken te zijn getrokken en om te voorkomen dat de reguliere zorg stil komt te liggen, is de zorgsector grootschalig aan het werven.”

Bouw uit dip, horeca niet

Ook in de bouw groeit het aantal vacatures hard. Met 0,1% onder de trend van vorig jaar is deze sector zo goed als hersteld. Minder herstel is waar te nemen in de verzekeringssector, daar blijft de trend met bijna -60% ruim onder die van vorig jaar. In de horeca is de stijgende lijn nu onderbroken; ten opzichte van de vorige periode is het aantal vacatures afgenomen. In vergelijking met vorig jaar is het verschil nu -51%. Zorgelijk, vindt Vissers. “Dat er nu ruim de helft minder mensen wordt gezocht in de horeca is een vertaling van de maatregelen tegen corona. Het toont aan dat landelijke maatregelen een directe impact op werkgelegenheid hebben.”

Noot van de redactie: hierbij is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de verwachte aanscherping van de coronamaatregelen voor de horeca die vandaag (dinsdag 13 oktober) zullen worden bekendgemaakt.

indeed

Groei vacatures

In september is er het meest gezocht naar medewerkers voor klantenservice, verzorgenden IG en schoonmakers. Het beroep betontimmerman voert de lijst aan van de grootste stijgers in aantal vacatures, gevolgd door intercedent en opticien. Vorige maand viel op dat er veelvuldig naar mensen in de detailhandel werd gezocht, maar die sector is nu ingezakt. “We zien nu meer een vertakking als het ware”, zegt Vissers. “Mogelijk zegt dat iets over hoe diverse bedrijven en sectoren het hoofd bieden aan de crisis en maatregelen.”

Indeed

Bron: Indeed

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer