Herstel vacaturemarkt zet gestaag door

0

Het aantal vacatures was in augustus een kwart (-26%) lager dan vorig jaar als gevolg van de coronacrisis, maar het eerder ingezette herstel van de vacaturemarkt zet door.

Dat concludeert vacaturesite Indeed op basis van de eigen maandelijkse vacature-/arbeidsmarktupdate.

Herstel, maar minder snel

Begin juni lag de vacaturetrend nog op -38%, eind juli was dit -29% onder de trend van 2019. Eind augustus kwam de krimp van de vacaturemarkt dus uit op -26%. “We noteren dus herstel op de vacaturemarkt”, concludeert Arjan Vissers van Indeed Benelux. “Hoewel we zien dat het minder snel gaat dan in de vorige maanden. Een aantal sectoren kan zich relatief snel herstellen waar in een aantal andere sectoren een lange adem vereist is.”

Nieuwe vacatures

Volgens Indeed maken ook de nieuwe vacatures, vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, een positieve ontwikkeling door. Vissers: “Het is goed nieuws dat deze vacaturetrend, net als vorige maand, boven de trend van vorig jaar ligt. Dit bewijst dat een deel van de bedrijven een nazomerse groei hebben ingezet en een inhaalslag aan het maken zijn.”

Alleen bouw- en installatiesector in een dip

Vrijwel alle sectoren laten herstel zien ten opzichte van vorige maand, behalve de bouw- en installatiesector. Vissers: “Mogelijk is dit een eerste signaal dat deze sectoren vertraagd een moeilijke tijd tegemoet gaan.”
De sectoren die het zwaarst geraakt zijn, de horeca- en hospitalitysector, krabbelen verder op. De vacaturetrend voor de horeca ligt inmiddels op -49% ten opzichte van vorig jaar, waar dat in juni nog -70% was (zie onderstaande grafiek).

vacatures

Gevraagd: verkopers, verzorgenden IG en schoonmakers

In augustus was er de meeste vraag naar verkopers, verzorgenden IG en schoonmakers. Het beroep bakker voert de lijst aan van functies met de grootste stijging in vacatures, gevolgd door bezorger en weekendhulp. Opvallend is bovendien dat vijf van de tien functies in de lijst van grootste stijgers beroepen in de detailhandel zijn. “Zoals de vacaturetrend voor de detailhandel al laat zien, zijn winkels en supermarkten weer volop aan het werven”, zo verklaart Vissers.

vacatures

Bron: Indeed

Over Auteur

Reageer