Herstel vacaturemarkt na coronadip zet door

0

Het aantal vacatures ligt nog steeds ver onder de vacaturetrend van vorig jaar (-29%) als gevolg van de coronacrisis, maar er is sprake van herstel.

Dat concludeert vacaturesite Indeed op basis van de eigen maandelijkse data-analyse.

Dieptepunt vacaturemarkt voorbij

Het lijkt erop dat de Nederlandse vacaturemarkt het dieptepunt achter de rug heeft. De vacaturetrend lag begin juni namelijk nog -38% en begin juli nog -35% onder de trend van vorig jaar.
“Het herstel op de vacaturemarkt zet verder door”, zegt Arjan Vissers van Indeed Benelux. Ook nieuwe vacatures, vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, maken een positieve ontwikkeling door. Die vacaturetrend ligt zelfs 7% boven de trend van vorig jaar. “Een goed signaal voor de komende periode. Waar we normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets zien afnemen, zijn werkgevers nu juist weer werknemers aan het werven nadat ze noodgedwongen afgeremd werden.”

Lees ook: Indeed: vacaturedaling remt af, tekenen van herstel

Meer vacatures in meeste beroepsgroepen

Begin juni toonden de eerste beroepsgroepen stabilisatie van de dalende vacaturetrend. Inmiddels laten vrijwel alle beroepsgroepen ten opzichte van vorige maand verbeterde cijfers zien, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Indeed

Top-10 meest gevraagde functies

De afgelopen maand was er opnieuw de meeste vraag naar timmermannen, verkopers en verpleegkundigen. Zij voeren de top-10 van functies met de meeste vacatures aan. Ook monteurs, operators en onderhoudsmonteurs blijven veelgevraagde functies.
Opvallend is bovendien dat verschillende horecafuncties hun intrede doen in de top-10 van vacatures met de grootste stijging, zoals kok, medewerker bediening en medewerker keuken.

Indeed

indeedMoeilijk in te vullen banen

Ondanks dat er nog steeds sprake is van minder vacatures vergeleken met vorig jaar, zijn er ook een aantal vacatures waarin het relatief veel tijd kost om ze in te vullen. Dit geldt onder andere voor filiaalleiders. “Het lukt bij meer dan negentig procent van de vacatures niet om binnen twee maanden een geschikte kandidaat te vinden”, aldus Vissers. Ook supermarkten zijn naarstig op zoek naar vulploegleiders en vulploegmedewerkers. “Hier zien we bijvoorbeeld vaak dat werkgevers deze vacatures voor langere tijd open laten staan, omdat ze altijd op zoek zijn naar geschikt personeel.” Daarnaast staan veel banen in de IT en techniek vaak voor langere tijd open, waarin de afgenomen vraag nog niet compenseert voor de beperkte beschikbaarheid van werknemers met de juiste ervaring en kwalificaties.”

Bron: Indeed

Lees ook: Arbeidsmarkt ondanks coronacrisis nog steeds krap

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer