Indeed: vacaturedaling remt af, tekenen van herstel

0

Het aantal vacatures is de afgelopen periode verder gedaald als gevolg van de coronacrisis. Maar de eerste beroepsgroepen laten echter een afremming in de vacaturedaling zien als eerste tekenen van herstel.

Dat stelt vacaturesite Indeed op basis van de eigen maandelijkse data-analyse.

Op 3 april lag het aantal vacatures 23% onder de trend van vorig jaar, per 5 juni groeit de hoeveelheid vacatures 38% langzamer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Arjan Vissers van Indeed Benelux ziet echter een positieve kentering: “Vorige week zagen we nog een daling van 39%, de afname van vacatures lijkt dus te stabiliseren. In een aantal delen van de economie ligt de focus voorzichtig op herstel.”

Minder grote vacaturedalingen

Een aantal beroepsgroepen laat inmiddels minder grote vacaturedalingen zien dan dat afgelopen maand nog het geval was, stelt Vissers. “De vacaturedalingen lijken voor een aantal beroepsgroepen te stabiliseren en zelfs iets af te nemen.” Dat geldt bijvoorbeeld voor verpleegkunde, bouw, installatietechniek, productie, detailhandel, op- en overslag en hospitality en toerisme.

Indeed

Nog geen herstel vacatures horeca

Ondanks de heropening van restaurants en cafés per 1 juni, voert de horecasector nog altijd de lijst aan met de sterkste vacaturedaling. Begin mei groeide het aantal vacatures nog 69,2% langzamer ten opzichte van vorig jaar, in juni is er sprake van een ruime 70%. Wel zijn er sinds 1 juni lichte stijgingen te zien voor vacatures zoals ‘horecamedewerker’.
Vissers: “De versoepelingen in de horeca zorgen niet direct voor grote vacaturestijgingen. Er is beperkte beschikbaarheid in de restaurants is en er is dus nog geen vraag naar grote aantallen nieuwe werknemers zoals we normaal gesproken in het hoogseizoen zien. Horeca-ondernemers kunnen vooralsnog uit de voeten met hun huidige werknemers.”

Minder sterke daling vacatures toerisme

Opvallend is dat hospitality en toerisme begin mei nog een daling van 68% liet zien, maar dit inmiddels is teruggelopen naar 60%. Vissers: “Het is te vroeg om te praten over herstel, maar vermoedelijk dragen de sectorversoepelingen en de aankomende zomervakantie bij aan een positievere vacaturetrend. Een groot deel van de Nederlandse consumenten bereidt zich voor op een ‘staycation’, een vakantie in eigen land.”

Beroepen met veel vacatures

Sinds mei tot nu zijn de meeste vacatures beschikbaar voor verkopers, timmermannen en schoonmakers. Ook verzorgende ig en verpleegkundige staan aanhoudend in de top vijf, met stijgende aandelen ten opzichte van het totale aanbod van vacatures. Als het gaat om vacatures die het meest in vraag zijn gestegen, valt de vacature voor kapper op, met een stijging van 43% sinds de versoepelingen voor die sector.

Vakantiekrachten

Ook zijn bezorgers, weekendhulpen en vakantiekrachten in trek. Vissers: “Richting de zomerperiode neemt de vraag naar vakantiekrachten toe. Vakantiekrachten en weekendhulpen zijn natuurlijk een manier om als werkgever relatief flexibel je personeelsbezetting in te kunnen richten in onzekere tijden.”

Indeed

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer